Полово предавани болести по време на бременността

Автор: Проф. д-р Иван Костов

СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД

Мобилен тел.: +359 88 639 87 03

 

По данни на Световната Здравна Организация (СЗО) всяка година се откриват около 250 милиона нови случаи на болести предавани по полов път. Затова всеки човек трябва да има познания за полово предаваните болести, да е наясно как може да се предпази от тях и кога е необходимо да потърси медицинска помощ.

 

Бременността не предпазва от полово предавани болести. Беменните са също толкова беззащитни срещу тях, колкото и жените които не са бременни. Болестите предавани по полов път могат да окажат сериозни последици върху здравето на жените, които не са бременни, но последиците при бременните жени могат да бъдат значително по-опасни, дори животозастрашаващи.

 

Последствията от полово предаваните заболяваня при бременните жени могат да бъдат същите като при не-бременните. Те могат да доведат до:

 

рак на шийката на матката и други видове рак

хроничен хепатит

цироза

други усложнения

 

полово предавани болести, бременност, бебе

 

За съжаление симтоми често липсват, така че жената може да не е наясно, че е инфектирана, докато не забременее.

 

Други усложнения които могат да се появят в резултат на полово предадени болести по време на бременността са:

преждевременно раждане

преждевременно спукване на околоплодния мехур

инфекция на матката след раждане

 

Вижте още: Гъбична инфекция по време на бременността

 

Предаването на полово предаваните болести от бременните жени към бебетата им може да стане преди, по време или след бременността. Определени заболявания, като сифилиса, могат да преминат през плацентата и да заразят фетуса, като потенциално могат да повлияят върху развитието му. Други заболявания, като гонорея, хламидии, хепатит Б и генитален херпес могат да заразят бебето по време на вагинално раждане.

 

ХИВ-позитивните майки могат да прехвърлят вируса на СПИН на детето си през плацентата по време на бременността или да го инфектират по време на раждането. Уникалното при ХИВ е, че заболяването може да се предаде на бебето и при кърмене от болна майка.

 

полово предавани болести, бременност, бебе

 

Полово предаваните болести могат да имат разрушителни последствия върху бебето като:

раждане на мъртво дете

ниско тегло на новороденото

инфекция на очите (конюнктивит)

пневмония

инфекция в кръвта, наричана неонатален сепсис

неврологични проблеми (като увреждане на мозъка) или смущения в двигателната система

вродени слепота, глухота и други аномалии

остър хепатит

менингит

хронично чернодробно заболяване

цироза

 

Вижте още: Как мога да предотвратя заразяване с полово предавани болести?

 

За съжаление, не всички възможни последствия от полово предаваните болести се виждат при раждането. Някои проблеми от предадените по време на раждането полово предадени болести могат да не се установят с месеци, дори и години.

 

Положителната страна за бременните жени е, че бактериалните заболявания предавани по полов път, като бактериална вагиноза, хламидии, гонорея и сифилис могат да се лекуват по време на бременността. Лечението става с антибиотици.

 

полово предавани болести, бременност, бебе

 

За съжаление вирусните заболяваня предавани по полов път, като генитален хепатит и ХИВ могат да се третират по време на бременността за да се намалят симптомите, но не са лечими. Бременните жени заразени с ХИВ, които се лекуват по време на бременността, могат значително да намалят риска от предаване на болестта на техните деца. Ако жената е болна от генитален херпес и има активни лезии от него по време на раждането, се препоръчва цезарово сечение за да се защити новороденото от инфекция.

 

Вижте още: Инкубационният период на полово предаваните болести

 

Най-добрата защита срещу полово предаваните болести и за бременните и за другите жени са моногамните дълги връзки. Ако партньорът на жената не е моногамен или тя не е сигурна че той е, то тя трябва да обмисли използването на презервативи по време на полов акт, за да защити и себе си и нероденото си дете срещу увреждащият ефект на полово предаваните болести. Най-важна е защитата от болестите предавани по полов път по време на третият триместър от бременността, защото тогава пораженията върху майката и бебето са най-големи.

 

Ако подозирате, че може би имате полово предадено заболяване, незабавно се свържете с лекарят си.

Добави коментар