Половото възпитание на децата

Много родители се чудят кога настъпва момента за половото възпитание на децата. Всеки родител сам преценява кога детето му се чувства готово да получи отговор на въпросите, които го вълнуват.

 

Всяко дете е уникално, затова подхода при възпитанието трябва да е индивидуален. Не бива да поставяте всички деца под общ знаменател, защото те се развиват и узряват за определени неща на различна възраст.

 

Когато дойде моментът за разговора за половото възпитание на децата, част от майките прибягват до детските енциклопедии, които поднасят информацията по един забавен и интересен начин, напълно достъпен за децата. Други майки предпочитат лично да обясняват всяка тема, която вълнува детето им.

 

Lucas Possiede

 

Много родители се затрудняват да намерят подходящи имена за половите органи на децата, когато любознайковците непрекъснато питат: “Какво е това?”. Но ако родителят се сконфузва от такива въпроси, той несъзнателно ще накара и детето си да се притеснява и срамува от тялото си.

 

Четете още: Защо родителите трябва да говорят с децата си за секс?

 

Не е лесно да обясните на малкото дете какво е това шарено пакетче в магазина, което винаги привлича вниманието му на касите, и да намерите подходящо име за презерватива. Майка разказва, че дъщеря ѝ мислила, че това са дъвки и всеки път се тръшкала, че иска от тях на касата. Затова жената обяснила на малката, че това са презервативи, но те са само за възрастни.

 

Всеки родител сам трябва да намери подход към своето дете. Щом детето задава въпрос, означава, че то е готово да получи подходящ отговор, който да е съобразен с възрастта му.

 

Снимки: Bruno_Caimi, Lucas Possiede Foter.com

Добави коментар