Ползи за здравето от млякото и млечните продукти

Млякото и млечните храни са здравословни и се считат за богати на хранителни вещества, защото служат като добър източник на калций, витамин D, протеини и други основни хранителни вещества. Те осигуряват фосфор, калий, магнезий, витамин А, В 12, рибофлавин.

 

Въпреки че млякото, йогурта и сиренето предлагат значителни количества калций и други важни хранителни вещества, повечето хора ядат само половината от препоръчителната дневна доза от тази група.

 

Приема на препоръчителните 3 порции млечни продукти на ден, може да помогне за превенция от счупване на костите при младите и да намали риска от остеопороза при възрастните. За да си доставят ежедневните изисквания за калций, повечето хора трябва да изпиват по 2-3 чаши мляко на ден или 3 порции млечна храна на ден.

 

мляко, млечни храни, калций, здраве

 

Има много начини да сте сигурни, че се храните здравословно и получавате достатъчно млечни продукти на ден. Започнете със здравословна закуска на зърнени храни, мляко, плодове, йогурт, включете сирене на обяд или помислете за пудинг или горещ шоколад за вечерен десерт. Тийнейджърите имат най-високи нужди от калций и трябва да получават по 3-4 чаши млечни продукти дневно.

 

Вижте още: Калций – за здрави кости

 

Някои от основните предимства на млечните храни

 

• Калцият в млякото се абсорбира лесно и се използва от тялото, ето защо млякото и млечните продукти са надежден източник за тези вещества.

 

• Диетата богата на протеини и витамин D допринася за здравето на костите. Поради високото съдържание на протеини, витамин D и калций, млечните храни са добър избор за поддържане на здрави кости.

 

мляко, млечни храни, калций, здраве

 

• Диета богата на плодове, зеленчуци и нискомаслени храни, с намалено съдържание на наситени мазнини, е толкова ефективна, колкото някои лекарства за намаляване на кръвното налягане при хора с повишено кръвно налягане.

 

Вижте още: Кърменето и калцият

 

• Калцият от млечните продукти може да играе роля в поддържането на здравословно тегло. Изследвания са доказали, че три порции млечни продукти дневно, имат потенциала да повлияят на загубата на тегло и телосложението. 

 

Снимки: Pedro Moura Pinheiro, zaveqna, richard_north, Alike 2.0 Generic  Foter.com

Добави коментар