Ползите от органичната храна

В днешно време чуваме все повече доводи за органичната храна срещу конвенционалната и се чудим какви са ползите от органичните храни? В някои статии се споменава, че органичните храни са с подобна хранителна стойност като неорганичната. Така да се каже, хранителните вещества, витамини и минерали открити в органичните храни се равняват на тези в неорганичните. Така портокалите отглеждани по органичен път имат приблизително същото количествио витамин C като неорганичните. Въпреки това има други ползи, които органичните продукти предлагат за здравето и това не са само хранителните вещества, които получаваме от тях.

 

На първо място какво различва органичните от неорганичните храни?

 

• Изкуствените торове са използвани в повечето неорганични храни за насърчаване на по-бърз растеж на растенията, а за органичните се използват само естествени торове като – оборска тор и компост.

 

органична храна, ползи, здраве, гмо, продукти, торове, компост

 

• Неорганичните храни се напръскват със синтетични инсектициди, а за органичните се използват естествени методи, включително полезни насекоми и птици, капани и др.

 

• Производителите на неорганични продукти използват хербициди за намаляването на плевелите, докато при органичните се използват екологично генерирани растителни съединения за унищожението му, сеитбо отбор, повърхностна обработка, ръчно плевене и др.

 

Четете още: Какво е био храна?

 

• Обикновените животни получават антибиотици, хормони за растеж, медикаменти за предотвратяване на болести, а органичните получават биологични фуражи имат достъп до открити пространства, използват се други мерки за предотвратяване на заболявания.

 

И двата продукта завършват с продажба за хранене, но органичните са отглеждани с природни методи, за разлика от другите – с химични вещества. Да, хранителната стойност е приблизително равна, но органичните храни имат други предимства.

 

пестициди, биологична храна, здраве, органична• Биологичните храни съдържат по-малко пестициди. Пестицидите са химикали, като например фунгициди, хербициди, инсектициди. Тези химикали се използват широко в конвенционалното земеделие и остатъци от тях остават в храната, която ядем.

 

• Органичната храна е свежа. Има по-добър вкус. Не съдържа консерванти, които да я карат да издържа по-дълго. Органичните продукти, често се отглеждат в малки земеделски стопанства, в близост до които се продава.

 

• Органичното земеделие е по-добро и за околната среда. Органичните земеделски практики намаляват замърсяването (въздух, вода, почва), пестят вода, намаляват ерозията на почвата, увеличават нейното плодородие, използват по-малко енергия. Освен това то е по-добро за птиците и дребните животни, тъй като химическите пестициди могат да убият част от тези същества. Земеделието без пестициди е по-безопасно и за работниците, които произваждат храната ни.

 

Четете още: Органичната храна

 

На биологично отглежданите животни не се дават антибиотици, хормони на растежа и др. Използването на антибиотици в конвенционалното производство на месо създава резистентност към някои бактериални щамове. Това означава, че когато някой се разболее от тези щамове, те ще бъдат по-малко чувствителни към лечение с антибиотик. Докато неизползването на антибиотици при отглеждането на животни намалява риска от някои заболявания. В допълнение на животните им се дава повече пространство за движение, достъп на открито, което спомага за поддържане на добро здраве. Колкото по-лоши са условията, толкова по-вероятно е животните да се разболеят.

 

В заключение, когато става въпрос за органична храна, това е много повече от това какво има или няма в продуктите. Предимствата на органичните храни се състоят не само в това дали включват големи количества от витамини и минерали, а и те са хранителен продукт с по-малко токсини и са по-свежи.

 

Всички тези предимства могат да ви помогнат в избора на органична храна. Въпреки това, конвенционалните храни имат свой набор от ползи, а именно, че са достъпни. Каквото и да изберете е по-добре да сте запознати с разликата между органични и конвенционални храни. Трябва да сме наясно с предимствата на органичните храни.

 

Снимки: Grant Cochrane, lobster20, rakratchada torsap FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар