Ползите от излагането на слънце

Витамин D е важен за здравето ни. Винаги е по-добре да изберете натуралния му вариант, при който той се образува в кожата при излагане на слънце, пред изкуствения му вариант – под формата на хапчета.

 

Защо слънчевата светлина е важна?

 

Помага при депресия

 

Сигурно сте забелязали, че хората страдат от депресия по време на студените и мрачни дни. Излагането на слънчева светлина спомага за повишаване на доброто ни настроение, защото стимулира производството на ендорфини – хормоните, които ни карат да се чувстваме добре. Ето, защо е хубаво да се възползваме от хубавите слънчеви дни, които ни предлага летният сезон.

 

Спомага за добрия сън

 

Излагането на слънчева светлина през деня ни помага да имаме по-добър сън вечерта, защото това увеличава производството на мелатонин през нощта, който е естественият хормон за сън в телата ни.

 

 Спомага за абсорбирането на витамин D

 

Слънцето предпазва децата от рахит и възрастните – от остеопороза, защото синтезирането на витамин D, когато сме изложени на слънце, прави възможно усвояването на калций в червата и помага на тялото да израства с по-здрави кости.

 

Предпазва от някои видове рак

 

Редовното и контролирано излагане на слънце има превантивен ефект срещу рак на дебелото черво, на гърдата, левкемия и лимфони. Витамин D, чрез слънчевата светлина и някои сродни съединения, пречи на развитието на някои ракови клетки.

 

Укрепва сърцето

 

Излагането на слънце укрепва сърдечно-съдовата система. Подобрява се кръвообращението, пулсът, артериалното налягане, високите нива на гликемия и холестерол могат да бъдат нормализирани.

 

Четете още: Защо слънчевите очила не са само аксесоар?

 

Слънцето е добро за черния дроб

 

Слънчевите лъчи са ефективно лечение срещу жълтеница, защото слънцето подобрява функцията на черния дроб.

 

Помага на бъбреците

 

Слънцето и изпотяването спомагат за изхвърляне на токсините чрез кожата, което помага на функцията на бъбреците.

 

Подсилва метаболизма

 

Слънцето подобрява функцията на щитовидната жлеза, която е свързана с обмяната на веществата.

 

Помага срещу артритната болка

 

Слънчевите лъчи могат да помогнат за облекчаване на болката, причинена от подути стави и артрит.

 

Четете още: Пет начина да лекувате слънчевото изгаряне

 

Слънчевата светлина е естествено антимикробно средство

 

Ето защо, можете да поставите битовите предмети на слънце, като например килими, одеяла, възглавници, за да ви помогнат слънчевите лъчи да убиете микробите.

 

Не забравяйте, че освен ползи, слънцето може да бъде и доста опасно за кожата, ако прекалите с излагането на ултравиолетовите лъчи. Така че винаги използвайте слънцезащитни продукти с висок фактор преди всяко излизане.

Добави коментар