Ползите да имате котка

Много хора смятат, че домът е дом, само ако има котка в него. Ако семейството ви има котка, винаги ще си имате добра и забавна компания. Котките са популярни домашни любимци и носят много любов и радост на своите стопани.

 

Притежаването на котка може да подобри качеството ви на живот. Ето някои ползи, които тези пухкави малки приятели носят на своите стопани:

 

котка, качество на живот, семейство

 

Компания

 

Най-честата причина за отглеждането на домашен любимец е за компания – това твърдение сигурно няма да изненада никого. Хората, които никога не са имали котка, смятат тези животни за несоциални, отдръпнати и дори студени. Но ако някога сте получавали вниманието на любяща котка, вече знаете, че тяхното „сдържано“ поведение е само мит. Котките не са единаци, за каквито ги смятат. Те обичат вниманието.

 

Четете още: Домашен любимец за вашето дете с аутизъм

 

Упражнения

 

Котките не се нуждаят от много движение в сравнение с кучетата и зайците, но те обичат да си играят със своите стопани. Преследването на играчка из хола, може да се окаже много збавно не само за котката ви, но и за самите вас.

 

котка, игра, стопанин, грижа,

 

Грижа

 

Хората понякога обвиняват приятелите си, че използват котката като заместител на дете. Често котката наистина задоволява тази нужда. Всеки понякога изпитва желание да се грижи за някого или нещо. В по-малките семейства, това не е непременно нещо лошо. Човек се нуждае от някой, когото да обича, независимо дали това е друг човек или малък, космат приятел.

 

Четете още: 10 знака, че семейството ви е готово за домашен любимец – част 1

 

Емпатия

 

Емпатията се наблюдава по-често при кучетата, но децата, които израстват с котки, също са по-наблюдателни и досетливи за това, какво другите чувстват и мислят. Този опит помага на децата да се научат как да се отнасят към другите хора и да обмислят действията си и техните последствия и ефекти върху околните.

 

котка, дете, емпатия, дом, семейство

 

Мъркане

 

Отглеждането на котка, която се свива в скута и мърка, е чудесен начин за намаляване на стреса и кръвното налягане. Всъщност проучвания показват, че честотата на мъркането на котката, помага на костите и мускулите да се възстановяват след нараняване.

 

Четете още: Лекуват ли домашните любимци? 

 

Медицински ползи

 

По-ранно изписване от болницата, по-малко време, прекарано пред лекарския кабинет и по-ниски нива на стрес, са някои от предимствата, които влияят върху човек. Котката също така може да намали риска от сърдечносъдови заболявания.

 

котка, отглеждане, семейство, дом, стопанин, стрес, кръвно налягане

 

Имайте предвид, че да си вземете котка е и голяма отговорност. Не си взимайте, ако не сте готови да се грижите за нея, въпреки че е добра за вашето здраве. 

 

Снимки: Khelvan, Thejbird, mikie t, hehaden Foter.com

Добави коментар