Ползване на конец за зъби

Автор: д-р Богомил Стоев

Специалист по дентална медицина

 

Конецът за зъби е тънка, мека нишка, която се използва за премахването на остатъци от храна и плака между зъбите. Установено е, че използването само на четка без конец не може да доведе до почистването на повече от 60% от зъбите. Все пак, ако го използвате неправилно докато обучавате или помагате на своето дете да го използва може да нараните неговите венци. Затова е добре да сте наясно как точно да извършвате процеса на употребата му.

 

Ако в началото на почистването с конец, венците на вашето дете започнат леко да кървят, не се притеснявайте, това е нормално, особено ако говорим за първото почистване с конец в живота му. Но, ако до няколко дни кървенето не спре, независимо от редовното и правилно използване на конец, то посетете своя зъболекар.

 

При трудности в използването на конец, може да опитате с държатели за конци, които могат да улеснят процеса на почистване.

 

Предосгавяме на вашето внимание няколко съвета за това как е добре да използвате конец за зъби, когато учите своето дете на правилни орални навици:

 

В началото откъснете около 40-50 см. конец (при малки деца е възможно да се ползват и държатели). След това навийте конеца между двата си средни пръста (по-малко на левия, отколкото на десния, ако си служите с дясна ръка). С помощта на показалците насочвайте конеца в правилната посока. Използвайте предно-задни (външно-вътрешни) движения за въвеждане конеца в междузъбното пространство до достигането на венечната бразда, но без голям натиск и силови движения, а нежно и внимателно.

 

След това притиснете с двата си пръста конеца към повърхността на единия зъб в междузъбното пространство и извършете остъргващо движение като същевременно изтегляте конеца нагоре. Когато приключите, отпуснете малко конец от пръста, на който имате повече и го навиите на този с по-малкото, за да може да почистите съседната повърхност с чист конец. След това поставете конеца по същия начин като в началото, в същото междузъбно пространство и повторете осъртгващото движение. Продължете докато не почистите всичките повърхности на зъбите.

 

Почистването на зъбите с конци в детска възраст трябва да се извършва от вас – родителите, докато не се убедите в умението на детето ви само да извършва това почистване. При малките деца почистването може да става 1-2 пъти в седмицата, докато при възрастните и по-големите деца 1 или 2 пъти дневно.

Добави коментар