Полезни съвети за дома

В няколко нови проучвания се твърди, че в много почистващи препарати и освежители за въздуха има летливи органични съставки, които може да отслабят функцията на белите дробове и да увеличат риска от астма. 


Летливите органични съставки се намират в почистващите препарати, боите, цигарения дим и други химикали използвани в домакинството. Най-използваните летливи органични съставки са ацетона и бензола.


Учени установили, че изпаренията от редица освежители и ароматизатори за въздуха съдържат опасни токсини, които не са споменати в етикета със съдържанието на продукта. По закон компаниите не са задължени да описват съставките на този вид продукти.

 

Четете още: Пролетно почистване – съвети за заети майки


Ако се налага да използвате силни химикали, задължително отваряйте прозорците и използвайте маска. Добре е да употребявате чисти, екологични препарати или да си ги приготвите сами.

 

дом, съвети


Универсално почистващо средство: Смесете 2 чаши дестилиран оцет с 2 чаши вода и сложете течността в бутилка с пръскачка, може да добавите и няколко капки лимонов сок или лавандулово масло за аромат.

Лъскане на мебели: Смесете четвърт чаша зехтин с четвърт чаша дестилиран оцет и няколко лъжички лимонов сок. Разклатете шишето, намокрете парченце плат с тази смес и излъскайте мебелите.

 

Четете още: Подредена кухня – как?


При запушени канали: в канала се изсипва 1 чаша сода за хляб, след което се излива 1 чаша оцет. След около 10 – 15 минути се излива гореща вода.

Замърсени фурни и котлони: повърхностите се поръсват със сода за хляб, а след това се залива с малко топла вода, за да се получи пастообразна консистенция. Оставя се да престои няколко часа, след което мазните петна и мръсотията се почистват много лесно.

Мивката: независимо дали е керамична или метална може да се използва сода за хляб. Содата се поръсва и после се разтърква с мокра гъба. А ако има варовик, след като содата се измие с вода, може да се мине с гъба, напоена с оцет.

 

дом, почистване


Освежаване на килима: поръсва се със сода за хляб и след 20 минути се изсмуква с прахосмукачка. За да стане съвсем свежо, содата за хляб може да се смеси с етерично масло, на 1 чаша сода – към 15 – 20 капки масло – тази смес обаче трябва да престои поне няколко часа в затворен съд, за да може содата по-добре да абсорбира маслото.

При миризми в хладилника можете да поставите купичка със сода за хляб. За да е по-ефикасно, 1 – 2 пъти в седмицата содата трябва да се разбърква.

 

Снимки: photostock, stockimages FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар