Полезни ли са упражненията за тийнейджъра?

Упражненията помагат за подобряването на здравето на хората от всички възрасти, но това важи с особена сила за тийнейджърите. Ежедневните упражнения допринасят за по-добър мускулен тонус, подобряват съня, подобряват състоянието на кожата, стимулират имунната система. Полезни са и за работата на мозъка.

 

Контролиране на теглото

 

Упражненията помагат на тийнейджърите да запазят здравословното си тегло. Тялото изгаря мазнините по време на тренировка, за да получи повече кислород.

 

Всяка малка стъпка в правилната посока помага, затова насърчавайте вашият тийнейджър да се упражнява и да се движи по-активно всеки ден през седмицата. Той може да се разхожда след училище или да направи 1-2 обиколки на двора по време на обяда.

 

Упражненията намаляват риска от развитие на диабет тип 2 и високо кръвно налягане, които стават все по-често срещани при тийнейджърите.

 

Интелект

 

Упражненията повишават интелекта. Физическите упражнения увеличават притока на кръв до различните отргани в тялото. Това води до по-бързо изпращане на сигнали в мозъка и подобрява производителността му.

 

Четете още: Какво е фрийрънинг?

 

Костите и мускулите

 

Упражненията поддържат състоянието на костите и повишават силата на мускулите. Мускулите изгарят калории, дори, когато тийнейджърът не е активен. Всеки килограм мускули в тялото на човек изгаря от 30 до 50 калории на ден, което се равнява на половин килограм мазнини на всеки 14-20 дни за човек с 5 килограма мускули в тялото си. Упражненията като ходене и тичане допринасят за здравината на костите и намаляване на риска от остеопороза по-късно в живота.

 

Стрес и настроение

 

Редовната физическа активност намалява симптомите на депресия. Упражненията спомагат за освобождаване на ендорфини, които правят тийнейджърите щастливи. Тези ендорфини могат да помогнат и за добрия нощен сън.

 

Четете още: Упражнения на гладно или упражнения след хранене?

 

Упражненията също освобождават невротрансмитера серотонин, който помага за поддържането на  спокойствието. Тийнейджърите, които се упражняват редовно, имат по-ниски нива на стрес, изпитват по-малко тревожност и имат по-високо самочувствие, отколкото тези, които не се упражняват.

Добави коментар