Пози за спане по време на бременност

Позата за спане по време на бременност е важен фактор, който трябва да се вземе под внимание  за благосъстоянието на бебето.

 

Въпреки че е важно да се спи в позиции, които са най-добри за бебето, също така е важно да се чувстате възможно най-комфортно, защото добрата  почивка е важна за една бъдеща майка.

 

Каква поза за спане да изберем по време на бремеността?

 

Жените може да се откажат от някои от любимите си пози за спане по време на бременността, в интерес на детето, както и тяхното благосъстояние. Спането по корем, не е добра идея по време на бременност, по очевидни причини, а също така и невъзможно в по-късните етапи на бременността. Лежането по гръб, особено с напредването на бременността и порастането на бебето, също не е добра идея. Това е така, защото цялото тегло на матката е върху гърба и върху основните кръвоносни съдове, които се притискат. Това може да бъде опасно, тъй като голямата вена, която пренася кръвта от долната част на тялото към сърцето може да се притисне. Ако трябва да легнете на гърба си за известно време подложете на тялото си няколко възглавници, за да не се притиска върху тези зони от гърба и  кръвоносните съдове. Една от най-добрите пози за сън е на лявата страна. Това помага на притока на кръв по най-оптималния начин за тялото на майката, както и на матката, и на бебето. Спането на  дясната страна също е добра поза стига да ви е удобно.

 

Помислете за допълнителни възглавници  или дори специално проектирана възглавница за бременни жени, която ще оказва подкрепа на цялото тяло, включително гърба и корема, за повече комфорт и по-добър сън.


Или можете да използвате няколко отделни възглавници – една под главата, една зад гърба, друга между краката и още една да подпира корема; каквото е необходимо за да ви е удобно и да се наспите спокойно.

 

Ако не ви е  удобно да спите на легло, помислете за спане на стол с регулируема облегалка или подобни мебели за да ви е удобно и да си починете добре през нощта. Това е една от позите, които допринасят за намаляване на киселините в стомаха. Може да медитирате за да намалите стреса и да спите по-добре. Правете редовно физически упражнения, за да може да спите добре през нощта. Топла вана преди лягане действа успокояващо. Също така за да не ви държат будни киселини в стомаха през нощта, не поемайте храна преди лягане. Подремвайте когато имате възможност дори това да е през деня, това ще ви зареди. Ако ви се схващат краката масажирейте ги преди лягане.

Добави коментар