позитивна настройка, раждане, болка, страхове, майка

Позитивната настройка = по-лесно раждане

Съществува връзка между страхa от раждане и самото раждане. Жените, които се страхуват от раждането, е по-вероятно да получат епидурална упойка или да поискат да родят с цезарово сечение. Статистически погледнато тези жени раждат по-дълго време – с 47 минути повече от средното.

 

Като допълнение, тези майки остават с по-негативни емоции както към бременността, така и към периода след раждането. Всички тези негативни емоции и страхове карат положителните емоции и чувства покрай раждането на бебето да останат на втори план.

 

Страхуващите се от раждането жени, по-често избират да родят с цезарово сечение, отколкото тези, приемащи раждането за естествен процес. Жените, които не се страхуват, успяват да родят по-лесно вагинално, изпитват по-малко болка и им се налагат по-малко интервенции по време на раждането. Освен това раждането протича по-бързо в сравнение с жените, изпитващи страх.

 

Въпреки страха си обаче, много майки в крайна сметка успяват да родят вагинално, което показва, че не е нужно лекарите веднага да предприемат секцио. В действителност, по-доброто решение е, да бъдат разгледани и успокоени страховете на бременната жена.

 

Страховете на майката могат да са свързани със различни фактори, като например бременност в по-ранна възраст, първа бременност, липса на подкрепа, предишна история свързана с неприятни преживявания в подобно направление, насилие. Тези фактори действително могат да породят страхове в бременната жена.

 

Четете още: Бракстън – Хикс: фалшиви контракции

 

Привържениците на естественото раждане, критикуват практиките на съвременните болници, прибягващи често до цезарово сечение, тъй като раждането е естествен процес за женското тяло. Освен това, бременните жени често биват третирани сякаш не са бременни, а болни.

 

В много случаи, по време на деветте месеца на бременността, се насаждат страхове, свързани с раждането, било то от генетични тестове, ултразвук, изглежда, че на всеки етап от бременността постоянно се търсят евентуални заплахи за здравето на бебето или майката. В случая е много важен подхода на лекаря и неговото отношение, тъй като е негова отговорност да обясни внимателно на бъдещата майка всичко, така че да не посее в нея чувство на страх, а да я увери, че всичко е наред.

 

За много бъдещи майки, от изключително голяма полза би било посещение на училище за бременни. За щастие в България тази практика се разраства през последните години. В рамките на тези училища, специалист подготвя бременните жени, като им обяснява детайлно как ще протече раждането, какво ще се случи, какво да очакват и т.н. По този начин, наличието на адекватна информация, може да разсее страховете на бъдещата майка.

 

Четете още: Изтичане на водите по време на бременността

 

Освен това, в тези училища, бременните жени ще научат основни техники за дишане, ще разберат какво се очаква от тях по време на раждането, ще могат да се подготвят психически за този момент, а и в крайна сметка ще видят, че не е толкова страшно. Позитивната нагласа и спокойствието на майката по време на раждането са нещо изключително положително, тъй като имат потенциала да спомогнат за неговото лесно, безпроблемно и бързо протичане.

 

Снимка: Foter.com

Добави коментар