бременност, упражнения, спорт, бебе, релакс, сън

Позитиви от упражненията по време на бременността

Упражненията по време на бременността помагат за облекчаване на много от често срещаните проблеми, които я съпътстват. Те подобряват кръвообращението, което помага за предотвратяването на запек, хемороиди, разширени вени, спазми на краката и подуване на глезените. Освен това благодарение на физическата активност, може да преодолеете по-лесно болките в гърба, като укрепите мускулите си.

 

Упражненията ви зареждат с енергия

 

Бременността често кара жените да се чувстват уморени, но редовните физически упражнения могат да ви направят по-енергични.

 

Подсилването на сърдечно-съдовата ви система ще ви направи по-издръжливи, а по-силните мускули ще ви помогнат да свършите всичките си задачи и ще ви заредят с енергия през целия ден. Някои жени, например, се зареждат с помощта на йога за бременни.

 

бременност, упражнения, спорт, бебе, релакс, сън

 

Упражненията помагат за добрия ви сън

 

Повечето жени се сблъскват с проблеми със съня в края на бременността си. Редовните упражнения (най-малко 3 ч. преди лягане), ще ви помогнат да се уморите достатъчно, за да заспите дълбок и спокоен сън веднага след като помиришете възглавницата си.

 

Упражненията подобряват настроението ви

 

Доказано е, че упражненията ще подобрят настроението ви. Освен това, могат да ви помогнат да се справите с промените на настроението и да повишат самочувствието ви, като ви дадат усещане за контрол.

 

Четете още: Малки тайни за по-лесно раждане – част 1

 

Упражненията ви подготвят за раждането

 

Според някои проучвания, майките, които във форма, имат по-кратко раждане, правят им се по-малко интервенции и са по-малко изтощени. Това, че сте във форма, няма да намали болката, която ще изпитате, но ще ви направи по-издръжливи.

 

Според експертите, качването на повече от препоръчителните 12-17 кг по време на бременност (за жена с нормално тегло), може да направи отслабването след раждането много по-трудно. Ако поддържате формата си по време на бременността, е много по-малко вероятно да качите наднормено тегло, а и упражненията поддържат мускулния ви тонус и сила.

 

бременност, упражнения, спорт, бебе, релакс, сън

 

Консултирайте се с лекар кои упражнения са подходящи за бременни жени

 

Упражненията са много полезни за повечето бременни жени, но има и случаи, при които са забранени. При жени, чиято бременност е в риск или има риск от преждевременно раждане, практикуването на упражнения трябва да бъде под наблюдение от специалист, който да се увери, че няма заплаха нито за тях, нито за бебето.

 

Не прекалявайте с тренировките

 

Когато спортувате, притокът на кръв се пренасочва от вътрешните органи (включително матката), към мускулите, белите дробове и сърцето ви. Ако тренирате твърде много, можете да ограничите количеството кислород към матката. Уверете се, че се придържате към рамките на препоръчителната сърдечна честота (максимум 140 удара в минута), за да гарантирате на своето бебе кислорода, от който се нуждае.

 

Четете още: Раждане на голямо бебе

 

Центърът ви на тежест ще се промени

 

С напредването на бременността, центърът ви на тежест се променя. Можете да се упражнявате като плувате, разхождате се или с непрекалено активна аеробика. Внимавайте да не поставяте себе си бебето под допълнителен риск от подхлъзване или падане.

 

бременност, упражнения, спорт, бебе, релакс, сън

 

Избягвайте спортове, като ски, конна езда, планинско катерене и контактни спортове, които биха могли да ви поставят в риск от нараняване или падане.

 

Упражненията могат да доведат до повишаване на телесната температура, което може да повлияе на развитието на бебето. Бъдете внимателни, докато се упражнявате в горещо време и приемайте много течности.

 

Снимки: saralunaa, jennykarinaflore, emerille, anna maria liljestrand Foter.com

Добави коментар