Подходи за повишаване на успеваемостта при ин витро – част 2

Автор: Д-р Таня Тимева

Акушер-гинеколог

САГБАЛ „Д-р Щерев”

 

Продължава от: Подходи за повишаване на успеваемостта при ин витро – част 1

 

Яйчников резерв

 

Най-често тази диагноза се поставя във връзка с репродуктивни проблеми при двойката. Намаленият яйчников резерв е основен проблем, с който се борят специалистите по асистирана репродукция. За съжаление, намаляването на яйчниковия резерв не е само количествено, но и качествено изменение на яйчника, т.е. освен малкия брой яйцеклетки, които се получават при такива жени, те не са и с добро качество. А изходът от ин витро най-пряко зависи от броя на добитите качествени яйцеклетки.

 

Съществуват няколко групи маркери за оценка на яйчниковия резерв: хормонални изследвания, динамични тестове, ултразвукови параметри, вкл. доплерово изследване на кръвоснабдяването в малкия таз. Хормоналните изследвания са: FSH, E2, съотношението FSH/LH, анти-мюлеров хормон и инхибин В, изследвани в началната фоликуларна фаза на менструалния цикъл.

 

асистирана, репродукция,

 

По време на стимулация с определени медикаменти по схема се използват и т. нар. динамични тестове за оценка на яйчниковия отговор. Ултразвуковите маркери са размера на яйчника, броя на антралните фоликули в яйчника (малките фоликули в началната фаза на цикъла, които представляват нормалната структура на яйчника), доплерово изследване на кръвоснабдяването на яйчниците. Изброените маркери показват и двата основни метода за изследване на яйчниковия резерв – утразвуков и кръвен (хормони).

 

Четете още: Какво означава яйчников резерв?

 

Решението

 

Жените с редуциран яйчников резерв са едно от най-големите предизвикателства пред специалистите, прилагащи асистирани репродуктивни технологии.

 

Един от подходите, които успешно прилагаме в нашата практика е използването на къс протокол с агонист и по-високи дози FSH (фоликулостимулащи) и LH (лутеинизиращ хормон) препарати.

 

Изключително резултатно е и лечението с донорски яйцеклетки.

 

яйчников резерв, стимулация, ин витро, инфертитлитет, асистирана репродукция

 

Телесно тегло и индекс на телесна маса

 

Изследванията показват, че жените с наднормено тегло са изложени на по-голям риск от спонтанен аборт. Съществува и пряка връзка наднорменото тегло и синдрома на поликистозните яйчници. Наднорменото тегло може да доведе до смущения в менструалния цикъл, намалява шансовете за забременяване, включително и при прилагане на асистирани репродуктивни технологии.

 

Четете още: Как дa повишим успеваемостта при АРТ по естествен път?

 

Решението

 

Намаляването на телесното тегло преди АРТ процедура е от изключително значение за изхода от АРТ. Промяната в храненето, съчетана с активен двигателен режим оказват благоприятен ефект върху цялостното състояние на женския организъм и значително увеличават шансовете за успех при АРТ.

 

асистирана, репродукция,

 

Опит от предходни стимулации

 

Четете още: Яйчници, овулация и стимулиране на овулацията

 

Важно е да се отбележи, че отговорът на яйчникова стимулация е генетично кодиран. Това означава, че въпреки големия арсенал от медикаменти и протоколи за стимулация, понякога не сме в състояния да постигнем желаните резултати.

 

Решението

 

Всяка следваща стимулация е препоръчително да се провежда след внимателен анализ на предходната – основната цел е добиването на оптимален брой /10-15/ яйцеклетки с добро качество.

 

Материалът е подготвен в партньорство с:

 

 

Снимка: euthman, Lotus Carroll, pedrosimoes7 Foter.com

Добави коментар