Подуване по време на лятна бременност – едема

За много бъдещи майки може да е шокиращо, когато получат силен оток на краката си. В такъв момент не можете да видите нито сухожилията, нито глезените си – всичко се е превърнало в една обща маса.

 

Необичайно силният оток (едема) на краката по време на бременността, особено през лятото, е нещо нормално, но въпреки това е хубаво да го държите под око.

 

Какво е това?

 

Едемата на ръцете, краката и глезените е нещо много често срещано при бременните жени, особено през лятото. Може да се появи и подпухване на лицето и шията, особено след 20-тата седмица от бременността. Почти всяка жена преминава през това в известна степен.

 

Промените в химичния състав на кръвта предизвикват преминаването на някои течности в тъканите. По време на третия триместър, теглото на матката ви е толкова голямо, че оказва натиск върху тазовите вени и vena cava (голямата вена, намираща се в дясната част на тялото, която отвежда кръв от краката към сърцето и обратно). Тази кръв може да се събере и да причини задържане на течности под коленете.

 

Кога трябва да се притеснявате?

 

Ако едемата е съпроводена от други симптоми може да сигнализира за по-сериозни проблеми. По-голям оток в единият крак, спрямо другия и наличието на болка може да е сигнал за запушване на кръвоносен съд.

 

Четете още: Охлаждащи храни за бъдещи мами – част 1

 

Упоритото главоболие, комбинирано с промени в зрението (като замъгляване или чувствителност към светлина), могат да са симптоми за прееклампсия (високо кръвно налягане, което се получава по време на бременността). Ако отокът е придружен от болки в гърдите и затруднено дишане, това може да е сигнал за сърдечни проблеми. Ако получите някои от тези симптоми се консултирайте със своя лекар незабавно.

 

Как да се справите?

 

Колкото повече и по-често се подуват краката ви, толкова по-възможно е да не можете да обуете обувките си. Дори удобните балеринки вероятно ще започнат да ви стягат. Възможно е отока да започне още в 7-8 месец, а какво остава за 9-и.

 

Въпреки безмилостния оток, има някои неща, които можете да направите, за да държите ситуацията под контрол. Дръжте кутия или табуретка под бюрото си по време на работа и повдигайте краката си върху нея. Ставайте и се разхождайте колкото може повече и пийте много вода.

 

Четете още: Летен грип по време на бременност

 

Масажът и плуването са добри начини да облекчите отока. Не се притеснявайте за приема си на сол – не е вярно, че натрият предизвиква прекомерно задържане на вода. Може да сте чували, че приема на калий може да помогне, но това не е доказано. Специалистите не препоръчват стягащите чорапи, тъй като се събуват и обуват трудно, не са удобни и могат да ви донесат доста неприятни усещания.

 

Кога ще отмине?

 

Сигурно се чудите кога най-сетне подутите крака ще се върнат към нормалните си размери? Всъщност в рамките на 24 ч. след раждането, повечето жени забелязват голяма разлика.

 

Не забравяйте, че това, през което преминавате е нещо нормално и не се тревожете прекалено много. Възползвайте се от всеки удобен момент да вдигнете краката си на високо.

Добави коментар