Подслон – снежна пещера

 

Подслонът снежна пещера е един от най-лесните за правене и най-разпространени посдлони, когато се намирате в екстремна ситуация с повече сняг около Вас. Прави се лесно, пази много добре и лесно се топли. Ако се намирате в планината и има много сняг, това е правилният подслон за Вас. Той ще ви помогне да се сгреете и да не замръзнете през ледените нощи.

Разбира се трябва да споменем, че ще ви отнеме енергия и време докато успеете да построите този подслон, а също е много вероятно да се изпотите, така, че бъдете подготвени за това. По-добре свалете малко дрехи, за да се предпазите от последващо настиване, ако останете с мокрите дрехи.

Този тип подслон е предпочитан от много планинари и хора, които са изпаднали в екстремна или ситуация на оцеляване, тъй като снегът има изключителни изолационни качества и дори и да нямате възможност да затоплите подслона по друг начин, освен със собствената си топлина, той лесно ще го позволи.

За да направите подобен подслон, потърсете по възможност по-дълбока пряспа, в която ще можете много по-лесно да копаете и ще можете да направите много по-удобен подслона си. Не го правете прекалено голям, добре е горе долу два пъти и половина колкото вашето тяло. По този начин няма да изпускате много топлина.

Подслон тип “Снежна пещера”

Начин на построяване

Както казахме, потърсете по-голяма пряспа сняг. В нея ще трябва да издълбаете дупка, подобна на пещера. За да дълбаете използвайте нещо, което да Ви помага, тъй като с ръце ще Ви отнеме повече време. За помощник при копаенето можете да използвате пластмасовата или алуминиева шина на раницата си, например. Помислете и за други варианти, ако не разполагате с раница или тя няма подсилваща шина.

След като издълбаете дупка с големина горе долу около два пъти и половина вашето тяло, в едната и страна направете импровизирано легло, което да е на по-голяма височина от пода на пещерата. По този начин ще направите “кладенец”, който ще “погълне” студеният въздух. Това не е случайно и се случва по физичният закон, че горещият въздух се изкачва нагоре, а студеният пада надолу. Това ще Ви даде разлика в температурите с няколко градуса, но те ще бъдат от изключително значение. За да изолирате още по-добре “леглото” си използвайте нещо за постелка.

След като приготвите “леглото” си, направете “врата” за пещерата, като използвате топки сняг, за да запушите отвора. Оставете дупки, през които вашата пещера ще може да “диша”. Кислорода ще е важен за Вас през ноща.

И така, подслонът Ви е готов, а Вие сте готови да прекарате една вечер в снежната планина…

Ако разполагате със свещ, можете да я сложите на пода на пещерата и да я запалите, тази свещ ще генерира топлина, която благодарение на специално построеният подслон ще генерира достатъчно топлина, за да Ви топли.

 

Добави коментар