Coriolus-MRL подпомага имунната система в борбата с HPV инфекции

По данни на Световната здравна организация ракът на маточната шийка (РМШ) заема 15% дял от всички онкологични заболявания при жената и е на второ място по честота след рака на млечната жлеза. Доказана е връзката между развитието на рак на маточната шийка и човешкия папиломен вирус (HPV).

 

Установено е, че 80% от всички жени се заразяват с HPV до 4 години от започване на полов живот, и че 90% от всички карциноми на маточната шийка се причиняват от вируса. До момента са идентифицирани над 160 щама, като около 40 от тях се асоциират с генитални инфекции, премалигнени и малигнени заболявания и при двата пола.

 

Въведените през 90-те години ваксини срещу HPV са ефективни срещу 2 или 4 от високорисковите щамове на HPV и имат успех само при неинфектирани момичета и жени. Скринингът остава съществен за предпазването от рак, причинен от останалите щамове на вируса.

 

България е сред най-засегнатите страни в Европа, с ръст в заболеваемостта и смъртността, сочат епидемиологичните данни. Годишно в страната се регистрират около 1200 нови случаи на рак на маточната шийка, за сметка на по-малък процент ранно диагностицирани случаи и по-висок дял на напреднали форми на рак. Засегнати са жени в широк възрастов диапазон от 15-49 години, като най-засегнати са дамите между 30-45 години.

 

Четете още: Вируси на човешкия папилом (HPV)

 

Развитието на рака на маточната шийка е бавен процес и се влияе от редица рискови фактори, които водят до отслабване на имунната защита на организма, като стрес, чести боледувания, тютюнопушене, голям брой бременности и раждания, съпътстваща инфекция с други микроорганизми (хламидии, микоплазми, генитален херпес и др.).

 

В голям процент от случаите, при силна имунна система организмът може да се пребори с вируса и да се самоизчисти от инфекцията в рамките на няколко години. Въпреки това, при високо рисковите типове на щама имунната система често не се справя с инфекцията, тя може да остане в организма много години и през това време клетките да се трансформират в ракови.

 

С напредване на възрастта, поради естественото отслабване на имунитета, спада и способността на организма да се справя с инфекцията. Ето защо специалистите препоръчват използването на имуностимуланти, за предпочитане естествени.

 

Един от тях е хранителна добавка, която представлява изсушена и таблетирана биомаса от дървесната гъба Coriolus versicolor. За целите на промишленото култивиране е създаден специален сорт на гъбата с високо съдържание на биологично активни вещества (полизахариди, ензими и вторични метаболити).

 

Четете още: Как да победим вагиналните инфекции?

 

Установено е, че Coriolus versicolor повлиява благоприятно имунната система. Тя се използва широко, както в традиционната китайска и японска медицина, така и в съвременната медицинска практика.

 

През последните години са проведени редица изследвания, които установяват ефективността ѝ в битката с вирусни инфекции и особено срещу човешкия папиломен вирус (HPV).

 

Препаратът, в който се влага, дървесната гъба е Coriolus-MRL. Той е подходящ за подпомагане на имунната система при хора, които често боледуват и имат различни неразположения като отпадналост, лесна уморяемост и болки в мускулите.

 

При проведени изследвания с хранителната добавка е установено засилване на естествената реакция на организма срещу редица неблагоприятни фактори на околната среда.

 

Coriolus-MRL действа като имуномодулатор, подпомага имунната система, особено при често боледуващи хора. Препаратът се прилага от 5 години в България, като клиничните резултати показват висока ефективност по отношение на носителството на човешки папиломен вирус. Проучването обхваща 300 жени, доказани носителки на ниско- и високорискови щамове. При 95% от пациентките носителството на вируса се негативира.

 

Четете още: Профилактика на предраковите изменения на маточната шийка

 

При носителки на HPV без хистологични изменения ефектът от лечението с Coriolus-MRL е изключително добър, като при някои настъпва изчистване от вируса още на третия месец от приема.

 

При пациентки с колпоскопски атипизъм Coriolus-MRL има важно значение за леките степени на цервикална дисплазия (CIN I), като подпомага организма да се справи сам с HPV инфекцията.

 

При случаи с по-тежки степени на дисплазия (CIN II и CIN III) се налага хирургично лечение, а прилагането на Coriolus-MRL е ефективно за по-бързото справяне на имунната система на организма с инфекцията и намаляване на риска от рецидиви.

 

Самостоятелно прилаган или в комбинация с хирургична интервенция Coriolus-MRL разширява методите на съвременна профилактика и лечение на HPV инфекциите.

 

Материалът е подготвен в партньорство с МЛД Трейдинг:

 

 

Автори и литература:

  1. Чолакова А. Значението на имунитета в борбата с HPV инфекциите и рака на маточната шийка. МЕДИНФО 2012 (2), 28-29.
  2. Borisov S. 2012. Coriolus-MRL – Assessment of the effect on patients infected with low and high-risk types of HPV. Clinical Journal of Mycology, Vol.3, Ed.2, 2-3.
  3. Chu K., Ho S., Chow A. (2002). Coriolus versicolor: a medicinal mushroom with promising immunotherapeutic values. Journal of Clinical Pharmacology, 42: 976-984.
  4. Couto S. (2007). Evaluation of Coriolus versicolor Supplementation in HPV Patients. Clinical Journal of Mycology, Vol. 2, Ed. 1:2-5.
  5. Jimenes Medina E., Berruguilla E., Romero I., Algarra I., Collado A., Garrido F., Garcia-Lora A. 2008. The immunomodulator PSK induces in vitro cytotoxic activity in tumor cell lines via arrest of cell cycle and induction of apoptosis. BMC Cancer. 24: 8:78.
  6. Monro J. 2005. Cytokine Th1 to Th2 Shift can be Reversed by Coriolus. Prospective Trial for HPV Control with Coriolus. Clinical Journal of Mycology, Vol. 1, Ed. 10: 4.
  7. Bogdanova J. Coriolus versicolor–innovation in prevention of oncogynecological diseases, especially HPV. Akush Ginekol. 2008;47 Suppl 3:51-3.
Добави коментар