Подготовка за кърмене

В  зависимост  от това как и къде кърмите, Вашето бебе ще усети колко приятно е изживяването и за двама Ви. Описаните стъпки ще Ви помогнат да създадете предпоставки за спокойно кърмене:

 

Вземете си помощник – ако е възможно, помолете Вашия партньор, майка или приятел да Ви помага в пазаруването и домакинството през първите няколко седмици, докато създадете режим и умения в кърменето.

 

Създайте си удобства – изберете си любимо място – стол, диван, легло или там, където Ви е най-удобно, ако Ви помага да се отпуснете, затъмнете светлините и си пуснете  тиха и спокойна музика.

 

Подгответе се – за да избегнете прекъсване на процеса на кърмене, поставете наблизо следните неща: кърпа за подсушаване на бебето, топли компреси, които да помогнат за рефлекса на потичане на кърмата, нещо за ядене и пиене, няколко възглавници, с които да подпирате гърба и ръцете си, ако намалите звука на телефона или го изключите, ще избегнете неприятни прекъсвания.

 

Хранете се здравословно – жените, които кърмят може да усещат по-голяма жажда. Водата е най-добрата течност за Вашето тяло, но супа, плодов или зеленчуков сок и млякото също осигуряват необходимите течности. Избягвайте да пушите и да използвате лекарствени медикаменти и се опитайте да ограничите количеството на приемания алкохол и кофеин. При съмнения, консултирайте се с Вашия лекар.

 

Насладете се на момента – това е чудесно време да се радвате един на друг. Говоренето на Вашето бебе, пеенето на песни и докосването са прекрасен начин да покажете колко специално и обичано е то.

 

Храненията може да имат различна продължителност. Понякога ще иска да се храни само пет минути  или ще предпочита дълго, отпускащо кърмене до 40 минути. ако обикновено този процес продължава повече от 30 или 40 минути, бебето може да похапва и да подремва многократно по време на кърменето. Бебе, което не суче активно, вероятно не получава достатъчно мляко. Разбуждайте го всеки път, когато започне да задрямва, с нежни докосвания, промяна на положението или като го премествате на другата гърда. След няколко хранения, използвайки тези техники Вашето  бебе ще започне да се храни по-активно.

 

 

Материалът е любезно предоставен от:

 

philips avent

 

Добави коментар