Подготовка за забременяване за мъже

Докато двойките се подготвят за бременност в повечето случаи се фокусират единствено върху здравето на жената. Въпреки това е хубаво мъжете също да изградят няколко здравословни навика по време на тези критични месеци. Проблемите с плодовитостта не са свързани единствено с жените – всички знаем, че излагането на мъжете на определени външни фактори, може да доведе до проблеми с фертилитета, както и значително да повиши риска от родилни дефекти.

 

50 % от всички случаи на проблеми със забременяването се дължат на мъжкия фактор. Мъжкият стерилитет, от своя страна, е причината за 1/3 от всички случаи на безплодие.

 

Следвайте следните стъпки, за да бъдете във възможно най-доброто си физическо състояние:

 

Запишете си час при лекар

 

бременност, мъж, сперма, плодовитост

 

Време е да намерите лекар, с когото се чувствате комфортно и да си запишете час за консултация.

 

Четете още: Всичко, което трябва за знаете за зачеването

 

Изчистете аптечката си

 

Елиминирайте взимането на всички медикаменти, които не е наложително да приемате. Говорете с лекаря си за предписаните ви лекарства. Може да се наложи намаляване на използването или подменянето на някои от тях.

 

Следните лекарства могат да повлияят на плодовитостта:

Циметидина, сулфасалазина и нитрофурантоина се използват за лечение на язви, стомашно-чревни проблеми и инфекции на пикочните пътища. Тези медикаменти могат да повлияят върху производството на сперма.

Стероидите, като преднизон и кортизон, които се използват за лечение на астма, артрит и кожни състояния, могат да повлияят мъжката плодовитост.

Химиотерапията и радиацията могат да предизвикат стерилитет или значителни промени в качеството и количеството на спермата.

 

Преценете подходяща ли е работната ви среда

 

бременност, мъж, сперма, плодовитост

 

Определени фактори от работната ви среда могат да допринасят за плодовитостта. Постоянното излагане на определени вещества, като пестициди, изкуствени торове, олово, никел, живак, хром, етери на етиленгликола, нефтохимикали, бензен, перхлоретилен и радиация, могат да понижат качеството и количеството на спермата и е възможно да доведат до стерилитет или аборт.

 

Здравословно хранене и сън

 

Малко са мъжете, които ще се противопоставят на този факт – здравословното хранене е от голямо значение. Разберете какво трябва да бъде подходящото тегло за вас. Ако е необходимо – променете режима си на хранене и спортувайте по-често, за да го постигнете. Според някои изследвания, мъжете, с по-малък брой сперматозоиди, също така имат недостиг на цинк.

 

Четете още: Хранителен режим за бъдещи татковци

 

Следните храни имат високо съдържание на цинк и могат да увеличат плодовитостта ви:

Месо

Пълнозърнести закуски

Морски дарове

Яйца

Гъби

Бразилски ядки

 

Допълнителният прием на витамин Е също може да помогне.

 

Избягвайте алкохола и други субстанции

 

бременност, мъж, сперма, плодовитост

 

Елиминирайте алкохола, тютюна, марихуаната, забранените вещества и наркотиците. Твърде голямото количество алкохол може да понижи нивата на цинка, а наркотиците понижават качеството на спермата.

 

Правени са изследвания, които могат да свържат пушенето с някои редки заболявания (дефекти) на сърцето, но за да се направят окончателни заключения са необходими допълнителни такива.

 

Доказано е, че марихуаната влияе на количеството и качеството на спермата, но няма доказателства, че причинява родилни дефекти.

 

Четете още: Най-големите митове за бащите

 

Поддържайте нормалната температура на тестисите си

 

Топлината от сауните, ваните, дългите горещи душове (повече от 30 минути), нагряващи възглавнички, електрически одеяла и тесни дрехи – слипове и дрехи от ликра, могат да загреят тестисите ви твърде много, което намалява количеството на спермата.

 

Не карайте колело за известно време

 

бременност, мъж, сперма, плодовитост

 

Карането на колело може да предизвика много триене, което повишава температурата на тестисите.

 

Какво трябва да правят мъжете, които искат да имат дете?

 

Четете още: Какво трябва да знае всеки нов татко?

 

По-горе изброихме голямо количество неща, които мъжете не трябва да правят. Ето какво трябва да правят:

Приемайте мултивитамини.

Наслаждавайте се на секса както до сега. Запомнете – секса е повече от правенето на бебе.

 

бременност, мъж, сперма, плодовитост

 

Бъдете романтични – живота ще се промени след като се появи бебето. Затова се наслаждавайте на моментите, когато сте заедно.

 

Снимки: imagerymajestic, stockimages, suphakit73, photostock, FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар