Подгответе зоната за къпане на бебето

Важно е да подготвите всичко, преди да започнете да къпете бебето. Никога не оставяйте бебето само в банята дори за минута, за да вземете нещо, което ви е необходимо, да отговорите на телефона, звънеца или поради някаква друга причина. Добре е да се оборудвате с всички необходими неща предварително, преди да започнете къпането. Някои от най-полезните неща, които трябва да имате на една ръка разстояние са:

 

Вода

 

Изглежда очевидно, нали? Разбира се, че се нуждаете от вода, но ви предлагаме да се превърне в навик това да напълните ваната преди да поставите бебето вътре. Нивото на водата трябва да бъде 8-10 см – достатъчна за да свърши работа, но не прекалено много, за да може бебето ви да прави вълни. Може да откриете, че като намалите количеството вода във ваната ще ви е по-лесно да държите главата на бебето.

 

 

Сапуни и  шампоани

 

Къпането на вашето бебе с обикновена вода е добре, стига да си спомните и адекватно да почистите проблемните зони (памперс зоната и кожните гънки). Много родители обаче избират бебешки сапуни и шампоани, тук трябва да внимавате те да са подходящи за възрастта на вашето бебе, както и дали то е с по-чувствителна или деликатна кожа.

 

Кърпа (или две)

 

Възрастните са свикнали да използват кърпа в ежедневието си за своята хигиена. Не е ли най-приятното нещо след баня да се увиете в мека и топла хавлия. Добре е да ги използвате за изсушаване и на бебето. На него също ще му е приятно да се сгуши на топло и меко. Ако желаете можете да използвате и тензухена пелена, сложена между бебешкото тяло и хавлиената кърпа.

 

Четете още: Кога мога да започна да използвам регулярно сапун за бебето ми?

 

Технзухът е изключително фин и мек и попива добре водата. Всъщност никой не обича да излезе от топлата вана на студения въздух и бебетата не са изключение. В действителност, те са най-гласовитите в техните предпочитания и има вероятност да имате по-голяма мотивация да изсушите бебето възможно най-бързо със сухата кърпа. Трябва да отбележим, че при новородените бебета, много родители откриват кърпите за възрастни много по-трудни за използване, отколкото специализираните бебешки кърпи. Добре е да използвате кърпи, които са меки, абсорбиращи и уютни.

 

 

Овлажнител

 

Независимо от факта, че повечето новородени имат суха, лющеща се кожа, повечето от тях, ако не и всички се нуждаят от овлажнители. В действителност някои овлажнители могат да предизвикат обриви, когато се полагат върху чувствителната кожа на новороденото. Ако се налага да ползвате крем, лосион или какъвто и да е овлажнител за вашето бебе, най-добре го обсъдете с педиатъра му. Като цяло, е най-добре да използвате овлажнители, които са хипоалергенни. Що се отнася до самото овлажняване, маслената основа на е по-добра от тази на водна основа.

 

Четете още: Какво да използваме при къпането на бебето 

 

Памперси

 

Не забравяйте, че е нормално бебето да се изходи точно преди да го поставите или да го извадите от ваната. Така че се подгответе с бебешки кърпички и чиста пелена.

 

Смяна на дрехите

 

Вашето новородено ще оцени всяко допълнително усилие, което правите за да го изкарате от влажната кърпа, чиста пелена, сухи дрехи, защото нито едно бебе не обича да се излежава голо, особено, когато е мокро. 

 

Снимки: Chesi – Fotos CC, Riemer Palstra,  premus Foter

Добави коментар