Повръщане при бебетата – кое е нормално и кое не? – част 2

Продължава от: Повръщане при бебетата – кое е нормално и кое не? – част 1

 

Кръв или зеленикава жлъчка в повърнатото

 

Това обикновено не е нещо, за което трябва да се притеснявате, в случай, че бебето ви е било съвсем добре преди да повърне. Зеленикавият секрет обикновено се образува, когато напъните при повръщане причиняват леко сълзене в кръвоносните съдове, намиращи се в обвивката на хранопровода.

 

Повърнатото може да бъде премесено с червено, ако например бебето е погълнало кръв от раничка в устата или е имало кръвотечение от носа през последните 6 ч.

 

Ако бебето продължава да има кръв в повърнатото си или кръвта се увеличава, посетете лекар. Той вероятно ще иска да види проба от повърнатото, за да се анализира съдържанието на кръв или жлъчка. Задачата да му предоставите такава, може да се окаже доста неприятна, но необходима. Зелените жлъчки могат да са симптом за проблеми с червата, които се нуждаят от незабавно внимание.

 

Постоянни напъни или повръщане половин час след хранене

 

Това може да се дължи на пилорна стеноза, което е рядко заболяване. Пилорната стеноза е най-вероятно да започне, когато бебето е едва на няколко седмици, но въпреки това може да се появи по всяко време през първите 4 месеца от живота на бебчето ви.

 

бебе, повръщане, кръв, хранене

 

Пилорната стеноза причинява хипертрофия на пилора (изхода на стомаха), която може да доведе до пълно запушване, поради спазъм и оток на лигавицата. Клапата не може да се отвори достатъчно, за да позволи на бебето да се храни нормално, за това то повръща. Проблемът обикновено се решава с лека хирургическа намеса, но се нуждае от незабавна медицинска помощ.

 

Четете още: 9 причини, заради които бебето плаче

 

Как да се справя с повръщането?

 

Обикновено повръщането не е нещо, за което трябва да се притеснявате твърде много и с времето става все по-добре. Ето какво можете да направите, за да помогнете на бебчето си да се възстанови по-бързо:

 

• Дръжте го хидратирано – когато бебето повръща, то губи ценни течности. Важно е те да бъдат заменени, така че да се предотврати дехидратацията му. За да направите, това, можете да използвате орален рехидратант за бебета заедно с обичайните хранения с кърма. Преди да вземете подобни мерки, се консултирайте със своя лекар. Не давайте на бебето плодове сокове или газирани напитки.

• Обратно към рутината – ако бебето не е повръщало в продължение на 12-24 ч., можете да започнете да се връщате към обичайната му диета. Включете много течности. Ако бебето ви вече се храни с твърди храни, започнете с лесно смилаеми такива, като зърнени култури или кисело мляко.

 

Четете още: Слънчева алергия при бебетата

 

• Помогнете му да си почине – сънят може много да помогне за доброто състояние на бебето. Често по време на сън се облекчава нуждата на бебето да повърне.

• Не давайте лекарства против гадене, освен ако не ги е предписал лекар на бебето ви и то за този конкретен случай на повръщане.

• Ако бебето ви посещава детски заведения, по-добре го оставете у дома най-малко 48 ч. след последното повръщане.

• Ако бебето ви често връща малки количества мляко, информирайте се по-добре за Гастроезофагеален рефлукс. Също така може би трябва да наблюдавате внимателно кога бебето ви е получило достатъчно кърма (или формула).

Добави коментар