бебе, повиване, пелена, дисплазия

Повиване на новородено бебе

Какво означава да повиете бебето?

 

Повиването на бебе означава да го обвиете плътно в одеялце, за да му осигурите топлина и защита. Когато бебето е повито се стряска по-рядко. Освен това повиването помага за поддържането на нормалната му телесна температура през първите няколко дни от живота му, докато тялото му започне да я регулира.

 

В наши дни вероятно няма да напуснете болницата без акушерката да ви е показала как се прави. Повивайте бебето, след като се уверите, че не е гладно, мокро или изморено. Повиването може да се използва и като начин да успокоите бебето, когато е свръхсимулирано или се нуждае да почувства отново сигурността на майчината утроба.

 

бебе, повиване, пелена, дисплазия

 

Ако решите да повивате бебето си, трябва да знаете как да го направите правилно. Неправилното повиване – прекаленото стягане на краката, може да разхлаби ставите и да увреди хрущяла на тазобедрената става, което да доведе до дисплазия на тазобедрената става.

 

Дисплазията на тазобедрената става е сравнително често срещано усложнение при новородените. Лекарят ви ще започне да следи бебето още от раждането и след това по време на редовните прегледи. Седалищното раждане, наследствените фактори и дори пола на бебето (при момичетата) също могат да окажат влияние върху риска от дисплазия на тазобедрената става.

 

Четете още: Как играчките на кошарката влияят на съня на бебето?

 

За да го предотвратите, когато повивате бебето трябва да сте сигурни, че то има достатъчно място в долната част на одеялото, така че да може да свива краката си.

 

След като бебето ви стане на около месец е добре да спрете с повиването, докато е будно, тъй като то може да повлияе на подвижността и развитието при по-големите бебета. Ако бебето ви спи по-добре повито през нощта, може да продължите да го повивате вечер, но според специалистите на около 2 месечна възраст (когато се научава да се обръща), трябва да спрете.

 

бебе, повиване, пелена, дисплазия

 

Как да повивате бебето си?

 

Повийте бебето си по следният начин:

• Поставете одеяло върху равна повърхност и сгънете надолу в горния ъгъл около 15 см.

• Поставете бебето по гръб, така че прегънатата част на плата да е на нивото на раменете му.

 

Четете още: Грижа за пъпчето на новороденото

 

• Свалете лявата ръка на бебето надолу. Издърпайте ъгъла на одеялото от лявата му страна върху рамото и гърдите му и втъкнете края на одеялото под гърба му от дясната му страна.

• Свалете дясната ръка на бебето надолу. Издърпайте десния ъгъл на одеялото върху рамото и гърдите му, и го втъкнете под лявата му страна.

• Усучете или сгънете долния край на одеялото и го пъхнете хлабаво зад бебето, като се уверите, че то може да движи краката си.

 

Снимки: Merrick Brown, J. Star, Sellers Patton Foter.com

Добави коментар