захар, въглехидрати, сладко, алкохол

Победете желанието за сладко тази Коледа

По време на коледните и новогодишните почивни дни е направо невъзможно да не хапнем нещо сладко. Затова трябва да сме наясно колко захар можем да си позволим без да навредим на здравето си.

 

Много хора хапват твърде много захар, което може да доведе до увеличаване на количеството на мазнините в тялото. Захарта се съдържа в почти всички коледни лакомства – храни, напитки, дори и в тези, които се приготвят с мед, сиропи и плодови сокове.

 

Храните и напитките, в които се добавя захар, ни дават повече енергия, но обикновено са с по-ниско съдържание на важни хранителни вещества. Те по-скоро са източник на празни калории. Редовната консумация на подобни храни и напитки означава, че приемате повече калории, отколкото се нуждаете в ежедневието си, което от своя страна води до повишаване на теглото ви. Ето как захарта може да повлияе на здравето ви и как да се справите с изкушенията:

 

Какви видове захар съществуват?

 

Захарта е част от групата на въглехидратите. Тя е неделима част от една балансирана диета. Естествените захари, които се съдържат в плодовете и млечните продукти, не се считат за вредни за здравето, ако се приемат в умерени количества. Те също съдържат калории, но освен това са и добър източник на енергия, витамини, минерали и фибри.

 

Монозахаридите и дизахаридите се добавят към много храни и напитки от производителите и готвачите. Те присъстват в широка гама от храни като сладкиши, торти, бисквити, сокове, газирани напитки и алкохолни напитки. Повечето храни, съдържащи монозахариди и дизахариди, могат да навредят на здравето, тъй като съдържат много малко или никакви полезни хранителни вещества. Освен това те могат дори да блокират способността на тялото да усвоява важни хранителни вещества.

 

Четете още: По-полезна ли е кафявата захар?

 

Каква е опасността от приемането на твърде много захар?

 

Всички форми на концентрирана захар (бяла захар, кафява захар, малц, глюкозен сироп и мед) са бързо освобождаващи се, което води до бързо повишавате на нивата на кръвната захар. Ако тази захар не се усвои от клетките, тялото започва да я съхранява под формата на мазнини. Яденето на твърде много захар може да доведе до повишаване на количеството на мазнините в тялото, което от своя страна води до затлъстяване.

 

Високият процент на телесни мазнини от своя страна увеличава риска от здравословни проблеми – сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, артрит, диабет тип 2 и т.н. Сладките храни и напитки, могат да предизвикат и появата на кариес, особено ако хапвате сладко между храненията. Колкото по-дълго време захарта е в контакт със зъбите, толкова повече вреди може да нанесе.

 

Колко захар можете да ядете?

 

Според специалистите, добавените захари не трябва да са повече от 5% от калориите, които получавате всеки ден. Това се равнява на максимум 30 гр добавена захар дневно за възрастен човек или 7 бучки захар. Децата трябва да приемат по-малко захар. При деца от 4 до 6 г. възраст захарта не трябва да превишава нормата от 19 гр на ден или 5 бучки захар, а при деца от 7 до 10 г. се препоръчва да не е повече от 24 гр захар дневно или 6 бучки захар.

 

Четете още: Останете във форма тази Коледа

 

Не забравяйте да внимавате и с консумацията на алкохола. Алкохолните напитки съдържат големи количества захар, дори и понякога да забравяме това. В една стандартна чаша бяло вино има около 1,5 с.л. захар. Един сайдер обаче, може да съдържа и над 5 с.л. захар. Опитайте да ограничите консумацията на алкохол. Добре е през седмицата да имате няколко дни, в които не приемате никакъв алкохол.

 

Как да постигнете балансирано хранене, без да прекалявате със захарта?

 

За здравословна и добре балансирана диета, трябва да получавате повечето си енергия от непреработени и пълнозърнести храни. Приготвяйте сами храната си – в интернет е пълно с лесни и здравословни коледни рецепти. За закуска, например, можете да приготвите бъркани яйца с пълнозърнеста филийка. За обяд и вечеря пригответе пилешка салата, овчарска салата, печени картофи, супа, месо на скара или фурна – каквото ви се хапва.

 

За тези, които не могат без сладко – хапнете няколко ягоди, потопени в тъмен шоколад, пригответе си кисело мляко с пресни плодове и т.н. В крайна сметка ако се храните добре през 80% от времето, няма да си навредите чак толкова много и няма да се случи нищо фатално, ако около Коледа увеличите малко дневния прием на захар и хапвате каквото ви се яде.

 

Снимка:  Foter.com

Добави коментар