Плюсове и минуси на табата

Какво е табата?

 

Табата комбинира високо интензивна интервална тренировка с интензивна кардио тренировка. Тя включва различни ниско и високо интензивни упражнения, които се изпълняват в рамките на кратки периоди от време.

 

Как протича тренировката?

 

Цялата тренировка протича в рамките на 4 минути, но това ще ви се сторят най-дългите 4 минути в живота ви. Структурата на програмата е следната:

изпълняване на упражнение с възможно най-много повторения в рамките на 20 сек.

почивка – 10 сек.

 

Това означава, че в рамките на 4 мин. изпълнявате 8 упражнения и правите също толкова почивки. 

 

табата, тренировка, упражнения

 

Какви упражнения включва табата?

 

Можете да правите каквито упражнения искате. Изпробвайте различни варианти и намерете тези, които ви карат да се чувствате добре. Можете да правите лицеви опори, джъмпинг джак, клякания, бърпита, планински катерач, планк или всяко друго упражнение, което тренира големи мускулни групи.

 

Примерна тренировка:

20 сек. бърпита, 10 сек. почивка

20 сек. лицеви опори, 10 сек. почивка

20 сек. напади, 10 сек. почивка

20 сек. планк, 10 сек. почивка

20 сек. клекове, 10 сек. почивка

20 сек. джъмпинг джак, 10 сек. почивка

20 сек. планински катерач, 10 сек. почивка

20 сек. руско завъртане, 10 сек. почивка

 

Разбира се, можете да изберете 4 упражнения и да ги направите по 2 пъти.

 

Четете още: Истината за йогата: Не е нужно да сте гъвкави

 

Положителни и отрицателни страни на този тип тренировка

 

Въпреки че табата има множество ползи за здравето, като всяко друго нещо има и своите отрицателни страни. Нека видим какви:

 

табата, тренировка, упражнения

 

• Положителните страни на табата

 

Табата има 3 основни положителни страни – намалява теглото, не отнема от свободното ви време и комбинира анаеробни с аеробни упражнения. Тя засилва метаболизма, но за разлика от кардио тренировките, той не се забавя веднага след края на тренировката. Забързаният метаболизъм повишава капацитета на тялото да гори мазнини дори докато си почивате.

 

Друга положителна черта на този тип тренировка е, че не се нуждаете от специално оборудване. Можете да я изпълнявате у дома. Тя е перфектна за изключително заетите хора, тъй като отнема точно 4 минути (без да броим загрявката).

 

Тази високо интензивна интервална тренировка е полезна за сърдечно-съдовата ви система, но освен това помага и за натрупването на мускулна маса.

 

Четете още: 5 причини да танцувате вместо да правите упражнения

 

• Отрицателните страни на табата

 

Табата има много малко негативни страни, които няма как да не споменем. Ако имате проблеми със сърдечно-съдовата система или страдате от високо кръвно налягане е по-добре да се откажете от този тип тренировка. Причината за това е, че упражненията повишават сърдечният ви ритъм за кратък период от време. Ако се притеснявате, консултирайте се с лекар, за да избегнете нежелани инциденти.

 

табата, тренировка, упражнения

 

Друга отрицателна страна е, че можете да се контузите, ако не изпълнявате упражненията правилно. Липсата на загрявка също е проблем.

 

Ако сте здрави, знаете как правилно да изпълнявате упражненията и нямате много свободно време – табата е подходяща за вас. 

Добави коментар