плаж, опастност, здраве, изгаряне, паразити, възпаления, гъбички

Плажът и опасностите, които ви дебнат

Слънчево изгаряне

Разбира се, освен заради отмората, много хора са на плажа, за да „наваксат” с тена. Не контролираното излагане на слънце, може да доведе само до едно – слънчево изгаряне. То е много неприятно и опасно за кожата. Освен болката, зачервяването и беленето има опасност да заболеете от рак на кожата. Така че, внимавайте със слънчевите бани (нека те са в по-слабите слънчеви часове) и използвайте слънцезащитни кремове с висок фактор.

Прегряване

Друга „екстра” от прекомерното излагане на слънце. Проявява се като световъртеж, гадене, може да се стигне и до загуба на съзнанието. Носете шапка, осигурете си добра хидратация и търсете прохлада, за да избегнете неприятните симптоми на прегряването.

Паразити

плаж, опастност, здраве, изгаряне, паразити, възпаления, гъбички

Имайте едно на ум за плажовете. Обществените такива не се чистят толкова често и могат да крият доста изненади. Някой домашен любимец може да е оставил подарък за вас в пясъка – лептоспироза или хелминти.  Задължително си застилайте хавлия или си вземете шезлонг. Често си взимайте душ, особено след плаж.

Възпаления

Малко прохладна вода, мокър пясък и ето ти „цистит” за жените. Подсушавайте се винаги, когато излизате от водата и сложете сух бански.

Четете още: За слънцето, жегата и здравето

Ангина

Когато е топло, никой не може да устои на изкушениято на прохладните – ледени напитки и сладолед. Често тези малки удоволствия могат да предизвикат и ангина. Така че внимавайте, за да не прекарате отпуската си на легло с температура.

Гъбички

плаж, гъбички, инфекции

Може да ги хванете дори на пясъка. Ако преди вас някой заразен е стоял тям. Симптомите са сърбеж, белене и напукване на стъпалата. Ако ги имате, посетете дерматолог.

Четете още: Как да третираме слънчевото изгаряне?

Инфекции

Освен другите опасности, вие рискувате да се снабдите с някои бактерии, които могат да предизвикат колпит, цервицит. Характеризират се с бяло течение, неприятна миризма и болки в корема. Често мийте интимните си зони с антисептик и винаги постилайте одеяло или плажна кърпа.

Добави коментар