плагиоцефалия, плоска глава, бебе

Плагиоцефалия – синдром на сплесканата глава при бебетата – част 1

Какво е плагиоцефалия?

 

Плагиоцефалията е състояние, което се характеризира с плосък участък или лека деформация на главата на бебето. Най-честата срещаната форма на това състояние е позиционната плагиоцефалия. Тя се получава в следствие на натиск върху конкретната част от черепа на бебето. Бебетата са уязвими, тъй като черепът им е мек и пластичен след като се родят.

 

Позиционната плагиоцефалия обикновено се развива след раждането, когато бебето прекарва много време в положение, в което се оказва натиск само върху една част от черепа. Тъй като бебетата обикновено прекарват много време по гръб, например, е възможно в задната част на главичката да се образува плосък участък там, където главичката се притиска на матрака.

 

Още от 90-те години насам се препоръчва на родителите да слагат бебетата си да спят по гръб, за да се намали рискът от Синдром на внезапната детска смърт. Тази препоръка е спасила живота на хиляди бебета, но експертите забелязват, че в следствие от нея се наблюдава петкратно увеличение в деформирането на главичките на бебетата.

 

плагиоцефалия, плоска глава, бебе

 

В по-редки случаи бебетата могат да развият позиционна плагиоцефалия, когато движението им в матката е ограничено поради някаква причина, например многоплодна бременност. Това може да се случи и при бебета в седалищно предлежание, чиято главичка е се заклещва  под ребрата на майката.

 

Друг тип плагиоцефалия е краниосиностоза. Това е родилен дефект, при който черепните шевове се срастват преждевременно. Това означава, че черепната кухина нараства по-бавно от мозъка. Нужна е операция, за справянето с това състояние.

 

Четете още: 10 притеснения за новороденото, за които да не се тревожите

 

Симптоми на позиционна плагиоцефалия

 

Много бебета, родени по нормален път, се раждат със странна форма на главичката, заради натиска по време на преминаването през родилния канал. Това обикновено се коригира в рамките на 5-6 седмици.

 

Ако обаче бебето ви вече е станало на 6 седмици и главичката му все още не е закръглена или има плосък участък на черепа му след 6 седмична възраст е много вероятно да има позиционна плагиоцефалия.

 

плагиоцефалия, плоска глава, бебе

 

Най-често плагиоцефалията се наблюдава при бебета, които спят повече, такива с необичайно големи глави или преждевременно родените бебета.

Бебетата с тортиколис (крива шия) също може да получат плагиоцефалия, защото често спят с обърнати на едната страна глава. Тортиколис се получава, когато от едната страна на врата има съкратен или схванат мускул, което кара брадичката да се наклони на другата страна. Недоносените бебета са особено податливи на тортиколис.

 

Четете още: Инфекция на пъпната връв при новородените

 

Кога имате повод за притеснение?

 

Черепът на всеки човек е леко асиметричен. В повечето случаи плоският участък на главата на бебето ще се оправи до 6 месечна възраст, тъй като тогава започва да седи и пълзи. Въпреки това, ако забележете сплескване на главичката на бебето, не чакайте – по-добре се консултирайте с лекар възможно най-скоро.

 

Черепът на бебето става по-твърд и непластичен с възрастта. Ако е нужно да се предприемат някакви стъпки за коригиране на това състояние, те ще бъдат много по-лесно осъществими при по-малко бебе. При нужда лекарят на бебето ви може да ви насочи към неврохирург или друг специалист за диагностика и лечение.

 

плагиоцефалия, плоска глава, бебе

 

Ако забележите плосък участък на главичката на бебето от рано, можете да започнете да снимате главата му всеки месец (или през 2 седмици). По този начин ще можете да видите обективно дали плоското място се подобрява с течение на времето или не. Освен това, тези снимки могат да са много полезни за лекарите на бебето ви.

 

Продължава на: Плагиоцефалия – синдром на сплесканата глава при бебетата – част 2

 

Снимки: Mirra Photography, Raphael Goetter, MakuKulden, { brandie } Foter.com

Добави коментар