Пигментни петна по кожата

Интервю с д-р Чакърова, дерматолог

Портал „Мама, татко и аз“ (МТА): Какви са причините за появата на пигментни петна по кожата?

Д-р Чакърова: Причините могат да бъдат най-различни и понякога е трудно те да бъдат определени. Най-общо те са:

• неправилното излагане на слънце, като това включва и неправилната или никаква употреба на фотозащита. Правилната фотопротекция на кожата е изключително важна за превенцията и профилактиката на пигментациите

• възрастови изменения, т.нар. възрастови петна

• използването на солариуми

• метаболитни и хормонални проблеми

• генетична предразположеност, както и склонност на кожата към образуване на пигментни петна при някои хора

• извършване на някои манипулации, като пилинги например, в неподходящ сезон

пигментни петна, кожа, слънце, метод, третиране

• приемането на определени медикаменти, които сенсибилизират кожата към слънчевите лъчи и така тя става по-предразположена към появата на петна

• бременност – това също е фактор когато говорим за пигментации поради хормоналните промени, които настъпват при бременните жени

МТА: Могат ли да бъдат третирани и по кои части на тялото?

Д-р Чакърова: Да, могат разбира се и то много успешно. При третирането на пигментации обаче е много важно да се подходи комплексно, което означава да се дефинират евентуалните причини, начина на живот на пациента, вида на петната и да се избере най-подходящия метод или комбинация от методи, конкретно за него.

Вижте още: Състарявате ли кожата си?

При някои съпътстващи основни заболявания като аденом на хипофизата, заболявания на щитовидната жлеза и редица други, третирането на пигментни лезии може да бъде сериозно възпрепятствано за постигане на добър или въобще някакъв резултат, както и той да бъде траен.

Петна най-често се третират по лицето, деколтето и ръцете, както също и по гърба. Това са и участъците от тялото, които са най-дълго излагани на слънце.

пигментни петна, кожа, слънце, метод, третиране

МТА: По какъв начин се третират пигментните петна и кой е най-ефикасният от тях?

Д-р Чакърова: В съвременната медицина съществуват много методи, но както вече казах, трябва да се подхожда комплексно и индивидуално към всеки пациент. Магическа пръчка няма. Най-добър и ефикасен метод също.

Има различни избелващи кремове, химически и лазерни пилинги, при които има така наречената аблация на кожата или отстраняване на определен слой от епидермиса.

Вижте още: Онкодерматологични заболявания – част 1

Други източници на светлина са т.нар. IPL или фото процедури, при които няма отстраняване на тъкан, а има процес на излющване на кожата.

МТА: Кой период е най-подходящият?

Д-р Чакърова: Времето за третиране е изключително важен фактор, когато говорим за пигментации. Както споменах по-горе, една от причините за появата им може да бъде именно извършването на манипулации в неподходящ сезон.

пигментни петна, кожа, слънце, метод, третиране

Така че, трябва много добре да знаем, че тези терапии могат да се извършват през много късна есен, зимен сезон и ранна пролет или по-общо казано през месеците без активно слънцегреене.

МТА: Траен ли е ефектът?

Д-р Чакърова: Това отново зависи от доста фактори като кожен толеранс на пациента, начин на живот, тютюнупушене, вредни хранителни навици, както и профилактиката. Тук трябва да споменем, че грижата за кожата, в частност относно пигментациите, трябва да бъде целогодишна.

Вижте още: Тиквени процедури за вашата кожа

Това означава, че използването на слънцезащита е наложително да се използва през цялата година, без да се успокояваме в неслънчевите дни и да забравяме фотопротектора. Както знаем вредните UV лъчи достигат до нас дори и в облачни дни.

А що се отнася до слънцеизлагането през летните месеци, което изкушава повечето хора, нека то да бъде разумно и да знаем, че кожата „помни“ и може след години да ни „накаже“ за неразумното излагане на слънце.

В партньорство със специалистите от:

Добави коментар