Пет начина да накарате децата да бъдат активни

Често е доста по-удобно да използвате детска количка за вашето дете, да го сложите в столчето за кола или в количката за пазаруване, докато обикаляте магазина. По този начин обаче, вие го обездвижвате, а липсата на движение не е нещо естествено или положително за 2-4 годишните деца.

 

Когато не сте толкова притиснати от времето, оставете детето да се разхожда свободно с вас. Един от най-сигурните начини детето ви да се движи достатъчно, е да го извеждате навън с вас.

 

1. Излезте навън

 

Децата се катерят, тичат и скачат много повече, ако са навън, отколкото ако останат вътре. Така че намерете някои безопасни места за игра на открито, вземете топки и играчки. Можете да играете на гоненица или друга забавна игра, така и вие ще се пораздвижите.

 

Четете още: Насърчавайте децата си да бъдат физически активни 

 

2. Потанцувайте!

 

Когато е невъзможно да излезете навън, заради неблагоприятни метеорологични условия или пък детето ви е болно, то пуснете малко музика. Не е необходимо да са детски песнички, за да накарате детето да се раздвижи. Всичко с подходящ ритъм може да свърши работа. Потанцувайте си на воля. По този начин и вие и детето ви ще разпуснете добре.

 

3. Упражнявайте се заедно

 

Вече знаете, че това което показвате влияе на децата ви, повече отколкото това, което казвате. Желанието на детето ви да спортува, ще бъде толкова голямо, колкото му показвате, че е вашето собствено.

 

Така че, когато можете ходете пеша до магазина, до библиотеката или до дома на приятел, вместо да се качите в колата. Може да предизвиквате детето да тича, докато отивате нанякъде, а след това пак да забавите крачка.

 

Четете още: Готово ли е вашето дете за спорт?

 

Когато сте вкъщи, поканете детето си да се присъедини към вашите йога упражнения, например. Измисляйте си активни занимания, като излети, плуване, футбол в парка, вместо да седнете и да гледате телевизия.

 

4. Доведете приятелчетата

 

Няма нищо по-мотивиращо за вашето дете да се раздвижи, от това приятелите му да са наоколо. Те могат да играят заедно.

 

Уверете се, че получават необходимото време да бъдат активни под зоркото око на възрастен, разбира се. Извеждайте често детето си в кварталната площадка или парк, за да може спокойно да се раздвижи и позабавлява с приятели, докато вие си говорите с другите родители.

 

5. Запишете го на уроци

 

Дори и в много ранна възраст детето може да спортува редовно. Запишете го на плуване, танци, футбол или друг спорт, който му е интересен. Само не прекалявайте. Основният акцент трябва да бъде детето да се забавлява и да се движи, а не да става олимпийски шампион.

Добави коментар