кожа, зачервяване, изгаряне, слънце, слънцезащитен крем

Пет начина да лекувате слънчевото изгаряне

Да получите слънчево изгаряне е нещо изключително неприятно. Кожата не изглежда добре, боли, лющи се и понякога остават трайни бръчки и белези. То е особено вредно за децата.

Дори едно мехурче от изгарянето може да удвои риска от меланом – сериозен рак на кожата. И всичко това е напълно предотвратимо – чрез слънцезащитен крем, сянка, дрехи или избягване на излизането в обедните часове, в които слънцето е най-опасно. Ето и пет начина как да облекчите болката, а може би и да ограничите вредите, ако все пак вече сте получили слънчево изгаряне:

1. Действайте незабавно

Ако смятате, че вече сте получили слънчево изгаряне или виждате признаци за зачервяване на кожата, скрийте се от слънцето веднага. Слънчевото изгаряне може и да ни изненада. Може да отнеме 4-6 ч., преди симптомите да се появят. Така че розовият загар на плажа може да се превърне в сериозен проблем по-късно.

кожа, зачервяване, изгаряне, слънце, слънцезащитен крем

2. Овлажнявайте

След хладен душ или вана, намажете обилно с овлажняващ крем или лосион за успокояване на кожата. Повтаряйте често, за да намалите лющенето на кожата в последствие. Търсете продукти, съдържащи витамин C или витамин Е – те могат да спомогнат да се ограничи увреждането на кожата. Също така е добре да използвате хидрокортизон крем за един или два дни, за да облекчите дискомфорта. Недейте сами  да лющите кожата си.

Четете още: Слънцето – полезно и коварно за кожата

3. Хидратирайте

Когато изгорите, тялото ви пренася повече течности към засегнатите участъци на кожата. Затова е необходимо да пиете допълнително вода, сок и спортни напитки в продължение на няколко дни и следете за признаци на обезводняване: сухота в устата, жажда, намалено уриниране, главоболие, замаяност. Децата са особено уязвими, така че говорете с лекар, ако при тях се проявят симптоми.

слънчево изгаряне, крем, лечение, у дома, слънце, слънцезащитен, тен

4. Не отлагайте лекарствата

Вземете Ибупрофен веднага след като видите признаци на слънчево изгаряне. Взимайте Ибупрофен през обозначеното на опаковката време в следващите 48 часа. Това облекчава подуването и зачервяването и може да предотврати дългосрочно увреждане на кожата. По този начин вие не третирате симптомите, а по-скоро причинителите им.

Четете още: Как да третираме слънчевото изгаряне? 

5. Оценете щетите

Повечето слънчеви изгаряния, дори и тези, при които са се образували мехури, могат да се лекуват у дома. Но ако мехурите покриват повече от 20% от тялото, потърсете лекарска помощ. Ако имате треска, заради изгарянето си, също трябва да потърсите лекарска помощ. И накрая: помислете предварително как да се предпазите от слънцето – слънцезащитен крем, дрехи, шапки и избягвайте слънцето в периода между 10 и 16:00 ч.

Добави коментар