Петте най-добри храни за бебета

След като бебето ви навърши 6 месеца, трябва да го захраните си с различни храни. Като му давате разнообразни пюрета, можете да бъдете сигурни, че то ще си набавя всички витамини и минерали, от които се нуждае, за да расте. Освен това изграждате в него един здравословен хранителен навик, който трае цял живот.

 

Какво трябва да яде вашето бебе? Тук са нашите 5 най-полезни храни:

 

1. Зелеленчуци

 

Започнете да давате голямо разнообразие от зеленчуци на вашето бебе, веднага след като започнете да го отбивате от кърменето. Ако го захраните със зеленчуци, най-вероятно то ще продължи да ги похапва и когато порасне.

 

Зеленчуците добавят, цвят, текстура и разнообразие в храната му. Те са с високо съдържание на витамини, минерали и фибри. Освен че помагат за здравословния му растеж и развитие, те могат да помогнат за предпазване от някои заболявания в дългосрочен план.

 

По-лесно е да дадете зеленчуци на бебето си още в началото, когато започнете да го отбивате от кърменето. Ако изчакате да порасне, то най-вероятно ще отказва непознатите храни и вкусове. Ако бебето ви прави гримаса, когато за пръв път опитва зеленчук, това не означава непременно, че не го харесва. То може просто да е изненадано от новия вкус.

 

бебе, хранене, здраве, разнообразие

 

Някои зеленчуци, като зелето, брюкселското зеле и кресона, са богати на полезни вещества, но имат силен вкус, който може бебето ви да не харесва в началото. Не го насилвайте да ги яде, ако не иска. Бъдете търпеливи и след няколко дни му ги предложете отново. Може да се наложи да предлагате зеленчуците най-малко 8 пъти, преди да решите, че бебето ви не ги харесва.

 

Опитайте да изкушите бебето си с по-сладки зеленчуци, като пащърнак и сладки картофи.

 

Четете още: Здравословни хранителни навици за бебета

 

Ако бебето ви предпочита да хваща храната с ръчичка и да се храни само, вместо вие да му поднасяте пюре с лъжичка, оставете го. То може да предпочита само да контролира процеса на хранене, което не може да се случи ако го храните с лъжичка. Опитайте да му давате варен зелен фасул, задушено броколи или варени моркови, например.

 

2. Риба

 

Можете да дадете на бебето си пюре или малки парченца от риба след като навърши 6 месеца. Рибата е много полезна за него. Тя е чудесен източник на протеини, витамини и минерали. Омега-3-мастните киселини в рибата, особено в прясна сьомга или скумрия, са важни за развитието на мозъка на бебето.

 

риба, пюре, здраве, бебе, хранене

 

Когато давате на бебето риба, се уверете, че е сготвена добре. Тя трябва да се разпада на парченца. Винаги проверявайте рибата внимателно и отстранявайте всички кости.

 

Има няколко вида риба, които бебето ви не трябва да яде. Акулата, рибата меч и марлина, например, съдържат по-голямо количество живак, който може да засегне нормалното развитие на нервната му система.

 

Ако се притеснявате детето ви да не получи алергии от храна, не е необходимо да отлагате въвеждането на рибата в менюто не бебето. Няма доказателства, че по-късното и въвеждане намалява риска от развитие на алергии.

 

Четете още: Хранителен план през първите няколко години

 

3. Пилешко и червено месо

 

Месото е отличен източник на протеини и е добър източник на хранителни вещества като желязо и цинк. Също така съдържа известно количество витамин D. Когато бебето ви е на 6 месеца, запасите от желязо, което то е натрупало докато все още е било в корема ви, са се изчерпали. Така че е важно да въведете и други източници на желязо в храната му.

 

В момента, в който бебето вече доволно похапва пюре от зеленчуци и плодове, можете да преминете към птиче месо и червено месо. Най-вероятно си мислите, че месото не е най-добрият избор при отбиване от кърмене, но пюрираното месо е чудесна храна за вашето бебе.

 

бебе, червено месо, хранене, бебе, здраве

 

Започнете с бяло пилешко месо. След това можете да въведете в менюто на бебето си и червени меса, като свинско, говеждо и агнешко.

 

Старайте се да сготвите месото добре и премахнете всички кости.

 

4. Варива и бобови култури

 

Варивата и бобовите култури са друг добър източник на желязо и протеини. Те се готвят бързо и могат да лесно да се пюрират. Могат да се използват като заместители на месото и рибата.

 

Четете още: Кога да дам на бебето си мед?

 

Ако бебето храните  бебето си само с вегетариански продукти, опитайте се да му давате храни като боб, леща и нахут два пъти на ден. Други алтернативи на месото, които са добър източник на протеини, са варените яйца и тофуто.

 

Опитайте се да смесвате леща и други готвени варива, като нахут, със зеленчуци или плодове, за да помогнете на вашето бебе да абсорбира желязото от тях. Например, можете да дадете на бебето си пюре от леща с моркови и сладки картофи. Съдържащия се в зеленчуците витамин C помага на бебето да абсорбира желязото.

 

бебе, хранене, здраве, боб, варива

 

5. Мляко

 

Въпреки че бебето ви яде твърда храна, редовният прием на мляко е все още важен източник на калций и други хранителни вещества.

 

Когато за пръв път започнете да въвеждате твърда храна в менюто на бебето си, то ще хапва много малко количество от нея – 1-2 лъжички на хранене. Все още ще получава основните хранителни вещества от кърмата или адаптираното мляко. Така че продължавайте да му давате регулярно кърма или между 500 и 600 ml адаптирано мляко на ден, докато не стане на една годинка.

 

Четете още: Кои храни не са безопасни за бебето ви?

 

До момента, в който бебето ви стане на една годинка, то ще яде три пъти на ден, като може да има 1-2 закуски между тях. До тогава то ще започне да кърми с 1-2 пъти по-малко дневно. След като навърши 1 годинка можете да му дадете краве мляко като основна напитка, ако желаете.

 

Снимки: TheGiantVermin, Jthornett, Paul Mayne, DanielJames Foter.com

Добави коментар