Петте модела за дисциплина, които бащите използват

Дисциплина идва от латинската дума „discipulus”, означаваща “да науча“, „да ръководя“.  Наказание означава някой да се санкционира за нещо грешно. Понякога тези определения се сместват и не водят до идеален резултат при възпитанието на нашите деца. Поради това много важно за  бащите да се запознаят с петте най-широко разпространени модела за дисциплина, които се използват:

 

Диктатор

 

Този баща е винаги строг и никога не поощрява. Неговите деца знаят какво не трябва да правят, а не какво се иска от тях да правят. Чрез поведението си този баща казва: „Моят начин е правилният начин“.

 

Господарят

 

баща, модел, дисциплина, деца

 

Този баща е строг, но и поощряващ, когато е необходимо. Неговите деца знаят какво не трябва да правят също толкова добре, колкото и какво се иска от тях. При този модел за дисциплина, бащата казва: „Позволи ми да ти покажа кой е правилният начин“.

 

Вижте още: 5 начина да бъдете страхотен баща

 

Шегаджията

 

Този баща никога не е строг, но и рядко поощрява. Той се шегува и се присмива на децата си. Неговите деца не знаят, какво не трябва да правят, но не знаят и какво трябва. Този баща казва: „Нека просто се забавляваме“.

 

Последователят

 

Този баща понякога е строг, но понякога и поощрява. Той позволява майката да се грижи за възпитанието и я подкрепя, когато е нужно. Децата му знаят какво трябва и какво не трябва да правят. Той казва: „Прави това, което мама казва“.

 

баща, модел, дисциплина, деца

 

Вижте още: Изненадите на бащинството

 

Мечтателят

 

Този баща никога не е строг или поощряващ. Той позволява на майката да се грижи за възпитанието и не се занимава с него. Неговите деца не знаят какво той иска от тях или какво не иска. Този татко казва: „Просто ме остави на мира“.

 

Когато обмисляте кой стил поведение имате като баща, си задайте въпроса: „Това ли е най-доброто, което мога да направя за децата си?“. Също така помислете как може да подобрите поведението си, като се придържате към т.нар. „златна среда“.

Добави коментар