Пасивното пушене: Ще навреди ли на бебето ви?

Въпрос: Аз съм бременна и съм нешушач, но в работната среда, шефа ми пуши постоянно. Работим в една и съща стая и се страхувам, че димът ще повлияе на нероденото ми бебе? Може ли да му навреди наистина?

 

Специалистът отговаря: Вие сте права, че трябва да сте заинтересовани по този въпрос. Излагането на тютюнев дим повишава риска на непушача от развитие на рак на белия дроб с най-малко 15%. Непушачите изложени на пасивно пушене имат 30% повишен риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания и са изложени на повишен риск от асматични пристъпи и емфизем.

 

В момента има множество доказателства, че употребата на тютюневи изделия от възрастни (чрез въздействието на тютюнев дим) увеличва детската смъртност и заболеваемост, отит на средното ухо, паренцентеза, вадене на сливиците, астма, кашлица, заболявания на долните дихателни пътища, хоспитализации и смъртни случаи. Проучванията показват, че свързаните с пасивното пушене проблеми показват смесени резултати.

 

Едно от изледванията показва, че съединенията, свързани с пасивното пушене могат да предизвикат генетични увреждания и могат да бъдат прелюдия към детска левкемия и други ракови заболявания. Проучването показва, че химикалите в цигарения дим, причиняващи рак преминават от майката в плода, независимо дали тя пуши или не.

 

При бременните жени, изложени на пасивно шушене от колеги или членове на семейството, има опасност някои пренасяни по кръвен път химикали да достигнат техните неродени бебета. Трябва да се има предвид, че при бебетата на пушачките има много по-високи нива от тези химикали.

 

Четете още: Защитете бебето си от цигарения дим

 

В изледване проведено при 410 бременни жени, измервали нивата на три тютюневи канцерогена в майките и бебетата им – безопирен, който причинява рак на белите дробове и на кожата, 4-аминобифенил, който причинява рак на пикочния мехур и акрилонитрил, който води до рак на черният дроб.

 

И трите вещества се прикрепят към хемоглобина, който пренася кислород от белите дробове до тъканите.

 

Проучването установило, че нивата на трите химикала са 4 до 5 пъти по-високи при бебетата изложени на тютюнев дим от пасивно пушене, отколкото при непушачите. Но са 10-20 пъти по-високи при бебета, чийто майки са пушачки.

 

Четете още: Тютюнопушене сред бременните жени

 

Вие със сигурност залужавате работна среда, свободна от тютюнев дим. Публичната политика подкрепя това. Най-добрият вариант е да говорите с шефа си, да му предоставите някои литературни или медицински сайтове, които обясняват рисковете и да се надяваме, че той ще ви послуша.

 

По материали от: www.ivillage.com

Добави коментар