Пасивното пушене може да навреди на нероденото бебе

Дори и да не пушите, когато сте бременна, само ако стоите около пушачи може да увеличите риска от увреждания на бъдещето си бебе.

 

Изследователи установили, че излагането на тютюнев дим увеличава рисковете за бременната жена да има мъртво бебе с 23%, също така увеличава риска от вродени дефекти с 13 %.

 

Тези резултати подчертават значението на превенцията от тютюнев дим и отказът от цигарите, фокусирайки се върху бащата и майката през периода на зачеването и по време на бременността. Екип от експерти преразглеждат почти всики изследвания по света, фокусирани върху този здравен проблем.

 

Учените не са съвсем сигурни какви нива на вторичния дим са опасни, но те мислят, че той също носи голям риск.

 

Смята се, че влиянието на цигареният дим се увеличава значително, когато жената е изложена на повече от 10 цигари на ден, което не е много имайки предвид, че някои жени са изложени на вредните навици на партньорите си или на други хора целодневно. Въпреки това са необходими повече доказателства за да се каже какви са истинските вредни нива.

 

Четете още: Пасивното пушене: Ще навреди ли на бебето ви?

 

Пасивното пушене може да бъде също толкова опасно за бебето, колкото и ако майката пуши, особено когато става дума за мъртвородени деца и такива с вродени дефекти.

 

Бременните пушачки имат 20 до 34% увеличение на риска от раждане на мъртво родени бебета. 23% е за жените, които са изложени на пасивно пушене.

 

Картината за вродени дефекти също е подобна. Диапазонът при жени пушачки и за родилни дефекти е между 10-34%, а за бременните жени които са около пушачи около 13%. Бебетата изложени на пасивно пушене се раждат с големи деформации в мозъка, краката, тестисите или нямат мозък.

 

Знаем че има около 400 токсични химикала в тютюневия дим. Те могат да влязат в организма на бременната майка и да засегнат бебето.

 

Цигарите съдържат тежки метали, увреждащи ДНК агенти и един клас канцерогени – най-вредните, които са известни.

 

По материали от: thechart.blogs.cnn.com

Добави коментар