Очите на бебчо – защо и кога се променя цветът им?

В допълнение към всички въпроси, които си задават родителите, като: кога бебето ще започне да седи само, кога ще започне да пълзи, кога ще проходи, много от тях се чудят кога ще се промени цветът на очите му. Дали очите ще останат светли или пък ще потъмнеят? Защо изобщо се променя цветът им? Ето какво трябва да знаете по тази тема:

 

Защо се променя цветът на очите?

 

Повечето бебета, особено тези със светла кожа, се раждат със светли очи, тъй като имат много малко количество меланин в очите. Меланинът е пигмент, който придава цвят на очите, кожата и косата. Количеството меланин в ириса (оцветената част на окото) определя какъв цвят ще бъдат очите.

 

Гените контролират колко меланин ще има в тялото. ДНК на бебето, получено от родителите, определя дали очите му ще бъдат сини, кафяви, зелени или друг цвят. Бебчето може да се роди със сини очи (обикновено в тях има много малко меланин, докато то е в утробата), но след раждането светлината стимулира производството на меланин и очите му могат да потъмнеят с времето.

 

бебе, очи, цвят, меланин, син, кафяви

 

Важно е да знаете, че промяната не се причинява от цветен пигмент или иначе казано няма син или зелен пигмент в окото. Единственият е кафяв и количеството му определя дали очите ще станат светли или тъмни.

 

Ако оставим науката настрана, всичко може да ви изглежда като едно просто уравнение:

 

1 родител с кафяви очи + 1 родител с кафяви очи = бебе с кафяви очи

 

Това обаче изобщо не е задължително. Има множество гени в организма, които влияят на цвета на очите. Дори и двамата родители да са с кафяви очи е напълно възможно бебето да е със сини, ако в генетичния им код има гени за сини очи.

 

Четете още: Бебешки сънища и кошмари

 

Как обаче е възможно възрастен с един цвят на очите да има гени за друг? Чрез бабите и дядовците, разбира се. Цветът на очите на бебето зависи не само от този на майка му и баща му, а и от този на бабите и дядовците. Така че ако вие и партньорът ви сте с кафяви очи, а бебето ви със зелени, причината може да е в тях.

 

бебе, очи, цвят, меланин, син, кафяви

 

Никой не може да предвиди какъв цвят ще са очите на бебето, дори и лекарите. Това, с което храните бебето и количеството светлина, на което го излагате, също не са от значение. Всичко в случая се дължи на гените. Ако бебчето ви се е родило с кафяви очи, това означава, че количеството меланин е достатъчно и цветът на очите няма да се промени.

 

Кога се променя цветът на очите?

 

Обикновено ще видите най-голяма промяна в цвета на бебешките очи през първите 6-9 месеца след раждането му. През този период можете да забележите, че очите на бебчето ви стават по-тъмни.

 

Четете още: Първото подстригване на бебето

 

Промяната става толкова постепенно, че може една сутрин с изненада да установите, че бебчо вече е с различен цвят на очите. Повечето бебета ще получат постоянния си цвят на очите до първата си годинка. Въпреки това, при някои деца е възможно да се наблюдава промяна в цвета до 6 г. възраст.

 

бебе, очи, цвят, меланин, син, кафяви

 

Кога да посетите лекар?

 

Като цяло цветът на бебето се променя без да влияе на зрението на бебето или да създава други проблеми с очите. Ако само едното око се променя, което се случва много рядко, или забележите замъгленост в очите на бебето, свържете се с педиатър или офталмолог.

 

Снимки: rumpleteaser, nembow, MoradmandAli, dhammza Foter.com

Добави коментар