Охлаждащи храни за бъдещи мами – част 2

Продължава от: Охлаждащи храни за бъдещи мами – част 1

 

Предимствата на тъмнолистните зеленчуци

 

Тъмнолистните зеленчуци охлаждат тялото ви през лятото, поддържат ви добре хидратирани и имат допълнителни ползи за здравето. Тези зеленчуци се състоят от 80-95% вода (в зависимост от това за кой зеленчук става дума).

 

Въпреки че може да не усетите незабавен охлаждащ ефект, в действителност тъмнолистните зеленчуци стимулират способността на организма да се саморегулира в дългосрочен план. Регулирането на телесната температура става в мозъка, а зеленчуците, като спанак и зеле, доказано предпазват мозъка от преждевременно стареене и стрес.

 

охлаждане, храни, бременност, лято, тъмнолистни зеленчуци, чай, люти чушки

 

Освен това, тъмнолистните зеленчуци разполагат с цял арсенал от витамини и полезни вещества, като витамин А, С, К и фолиева киселина. Фолиевата киселина, както сигурно вече знаете, е особено важна по време на бременността, тъй като понижава риска от получаване на вродени дефекти при бебето. Според специалистите е много по-добре да си набавяте фолиева киселина от храната си, вместо чрез добавки.

 

Тъмнолистните зеленчуци са важна част от менюто ви. Освен охлаждащите им свойства през лятото, те ще ви донесат и много други ползи.

 

Четете още: Бременността и жегата – как да се справите?

 

Здравословен чай

 

Студеният чай в горещите летни дни е направо задължителен. Тъй като по време на бременността е добре да ограничите кофеина, който се съдържа както в черния, така и в зеления чай, можете да използвате билков чай – той е много по-добър вариант.

 

Листата от червена малина са чудесна билка за бременни жени. Те са богати на витамин В, желязо, калций и магнезий. Освен това е доказано, че намаляват времето на вторият етап на раждането, подобрява кръвообращението и укрепват мускулите на матката.

 

охлаждане, храни, бременност, лято, тъмнолистни зеленчуци, чай, люти чушки

 

Според някои жени, листата от червена малина са помогнали за предизвикване на раждането, така че преди да започнете да пиете този чай, е добре да се консултирате с лекаря си.

 

Плодът на малината също е често срещана съставка в много чайове, но за да извлечете максимално ползите от малиновия чай, по-добре си вземете качествени листа, подходящи за бременни жени.

 

Четете още: Подуване по време на лятна бременност – едема

 

Най горещите са най-охлаждащи

 

Може да ви звучи малко налудничаво, но пикантните храни, като лютите чушки, също имат охлаждащ ефект. Те ви карат да се потите повече, но това всъщност е методът на тялото да се охлади.

 

Тялото постоянно произвежда топлина и способността да останете добре охладени зависи от това колко бързо можете да се изпотите. Този метод е най-ефективен за охлаждане на кожата.

 

Лютите чушки, имат и други ползи за здравето. Ще забележите, че хранисмилателната ви система се подобрява и тялото ви започва по-ефективно да превръща калориите в енергия.

 

Тъй като лютите чушки биват идентифицирани като причина за стомашни киселини, а всички знаем, че бременните жени често имат такъв проблем, важно е да ги хапвате бавно и да внимавате с количеството. Не прекалявайте.

 

охлаждане, храни, бременност, лято, тъмнолистни зеленчуци, чай, люти чушки

 

Разбира се това не са единствените охлаждащи храни, достъпни през лятото. Лесно е да си вземете един сладолед и след това още един, с надежда, че ще спрете ужасното изпотяване. След това обаче отново ще ви стане топло, защото вътрешната ви система за охлаждане не се подобрява от сладоледа.

 

Избирането на охлаждаща храна, която ви носи и допълнителни хранителни ползи, е в плюс както за вас, така и за бебчето ви. Летните жеги могат да бъдат много мъчителни за всеки, но за бременните са истинско изпитание. Възползвайте се от изобилието плодове и зеленчуци и ще преминете по-лесно през този период.

 

Снимки: SaucyGlo, Sayuri Miss, MizGingerSnaps Foter.com

Добави коментар