Охлаждащи храни за бъдещи мами – част 2

Продължава от: Охлаждащи храни за бъдещи мами – част 1

 

Предимствата на тъмнолистните зеленчуци

 

Тъмнолистните зеленчуци охлаждат тялото ви през лятото, поддържат ви добре хидратирани и имат допълнителни ползи за здравето. Тези зеленчуци се състоят от 80-95% вода (в зависимост от това за кой зеленчук става дума).

 

Въпреки че може да не усетите незабавен охлаждащ ефект, в действителност тъмнолистните зеленчуци стимулират способността на организма да се саморегулира в дългосрочен план. Регулирането на телесната температура става в мозъка, а зеленчуците, като спанак и зеле, доказано предпазват мозъка от преждевременно стареене и стрес.

 

Освен това, тъмнолистните зеленчуци разполагат с цял арсенал от витамини и полезни вещества, като витамин А, С, К и фолиева киселина. Фолиевата киселина, както сигурно вече знаете, е особено важна по време на бременността, тъй като понижава риска от получаване на вродени дефекти при бебето. Според специалистите е много по-добре да си набавяте фолиева киселина от храната си, вместо чрез добавки.

 

Тъмнолистните зеленчуци са важна част от менюто ви. Освен охлаждащите им свойства през лятото, те ще ви донесат и много други ползи.

 

Здравословен чай

 

Студеният чай в горещите летни дни е направо задължителен. Тъй като по време на бременността е добре да ограничите кофеина, който се съдържа както в черния, така и в зеления чай, можете да използвате билков чай – той е много по-добър вариант.

 

Четете още: Бременността и жегата – как да се справите?

 

Листата от червена малина са чудесна билка за бременни жени. Те са богати на витамин В, желязо, калций и магнезий. Освен това е доказано, че намаляват времето на вторият етап на раждането, подобрява кръвообращението и укрепват мускулите на матката.

 

Според някои жени, листата от червена малина са помогнали за предизвикване на раждането, така че преди да започнете да пиете този чай, е добре да се консултирате с лекаря си.

 

Плодът на малината също е често срещана съставка в много чайове, но за да извлечете максимално ползите от малиновия чай, по-добре си вземете качествени листа, подходящи за бременни жени.

 

Най горещите са най-охлаждащи

 

Може да ви звучи малко налудничаво, но пикантните храни, като лютите чушки, също имат охлаждащ ефект. Те ви карат да се потите повече, но това всъщност е методът на тялото да се охлади.

 

Четете още: Подуване по време на лятна бременност – едема

 

Тялото постоянно произвежда топлина и способността да останете добре охладени зависи от това колко бързо можете да се изпотите. Този метод е най-ефективен за охлаждане на кожата.

 

Лютите чушки, имат и други ползи за здравето. Ще забележите, че хранисмилателната ви система се подобрява и тялото ви започва по-ефективно да превръща калориите в енергия.

 

Тъй като лютите чушки биват идентифицирани като причина за стомашни киселини, а всички знаем, че бременните жени често имат такъв проблем, важно е да ги хапвате бавно и да внимавате с количеството. Не прекалявайте.

 

Разбира се това не са единствените охлаждащи храни, достъпни през лятото. Лесно е да си вземете един сладолед и след това още един, с надежда, че ще спрете ужасното изпотяване. След това обаче отново ще ви стане топло, защото вътрешната ви система за охлаждане не се подобрява от сладоледа.

 

Избирането на охлаждаща храна, която ви носи и допълнителни хранителни ползи, е в плюс както за вас, така и за бебчето ви. Летните жеги могат да бъдат много мъчителни за всеки, но за бременните са истинско изпитание. Възползвайте се от изобилието плодове и зеленчуци и ще преминете по-лесно през този период.

Добави коментар