раждане, партньор, болница, мъж

От татковци към татковци – какво да правите в родилната зала?

По време на раждането, вниманието е фокусирано върху майката (и с право). Татковците могат да реагират по най-различни начини в родилната зала. Някои не издържат на гледката, други – припадат, а трети могат да се притеснят прекомерно, ако нещата не се развиват по план. Понякога мъжете се нуждаят повече от съвет от приятел, който е минал по същия път, а не от книга с детайли за раждането. Ето и какво ви е нужно да знаете, преди големия ден:

 

По-добре се настанете удобно

 

Ако сте истински късметлии, раждането може да продължи само 3-4 часа с включено пътуване с кола (в паника) до болницата. В някои случаи обаче, то може да продължи и с дни. Повярвайте – след 8 часа в болницата ви се струва, че времето е спряло. Всичко, което можете да направите, е да се мотаете напред назад, да държите ръката на любимата и да чакате. Затова можете предварително да си подготвите неща, които ще успокоят нервите ви – списания, книги, а защо не и лаптоп, зареден със сериите на любим сериал.

 

раждане, партньор, болница, мъж

 

Никога няма да ви е удобно

 

Бързо ще разберете, че облеклото, което трябва да намъкнете при влизането в родилната зала, не е направено, за да се чувствате комфортно. Вероятно това ще ви окуражи да си правите малки разходки навън от време на време и да дадете почивка на акушерките от компетентните си медицински съвети. Ако забележите столове или грозно диванче, покрито с винил – това е вашето легло, настанете се удобно. А, да, и възглавниците са само за майката, не за вас, така че можете да си донесете от вкъщи. Резервната тениска и дезодоранта също са препоръчителни.

 

Вижте още: Депресията на бъдещия татко

 

Ще има кръв

 

Принципно е нормално по време на раждането родилката да загуби около половин литър кръв, колкото и ужасяващо да звучи. На моменти може да се чувствате като във филм на ужасите. Има обаче и добри новини – голяма част от това, което ви изглежда като кръв, всъщност е околоплодна течност, която така или иначе трябва да изтече. Ако медицинският персонал е спокоен, значи всичко е наред – успокойте се и вие.

 

Новородените не винаги са сладки

 

Удивително е, че бебешката глава може да променя формата си, за да успее да премине дори през най-тесния родилен канал. Резултатът обаче не е толкова красив – главата на бебето веднага след раждането може да наподобява стила на Пикасо от периода на кубизма. Възможно е черепът му да е с леко конусовидна форма, да има сплескан или крив нос, подути или асиметрични очи и дори синини. Но отново има добри новини – бебето ще става все по-сладко с всеки изминал ден.

 

раждане, партньор, болница, мъж

 

Ако не забравяте, че основната ви роля е да подкрепяте своята партньорка, по-трудно ще загубите самообладание, когато тя има нужда от вас. Вие трябва да ѝ вдъхвате позитивизъм и увереност.

 

Вижте още: Как се променя тялото на вашата партньорка по време на бременността?

 

Няколко съвета от медицинските специалисти:

 

• Да подкрепяте и насърчавате партньорката си е чудесно, но понякога мълчанието е злато.

• Две думи – телесни течности. Подгответе се психически, че ще ги има.

• Някои жени предпочитат татковците да не присъстват на раждането. Те са длъжни да се съобразят с това. Не притискайте партньорката си – тя си има достатъчно други неща, които я притискат.

 

Снимки: The 5th Ape, Kara Davis Foter.com

Добави коментар