Бременност, сън, час, триместър, хормони

От колко сън се нуждаем през първия триместър от бременността?

Според специалистите, нормалното количество сън, от което се нуждае възрастен човек е между 7 и 9 часа на денонощие. Бременността обаче променя тази норма, тъй като промените, протичащи в женското тяло, особено през първия триместър, могат да повишат нуждата от сън. Броят необходими часове, разбира се, е различен при всяка жена, затова е важно да слушате тялото си и да си почивате тогава, когато се чувствате уморени.

 

Хормонални промени

 

Веднага след забременяването, нивото на хормоните ви се променя. Количеството на прогестерон – хормон, произвеждан от яйчниците, а по време на бременност – от плацентата, се увеличава и играе жизнено важна роля за бременността. Високите нива на прогестерон, могат да станат причина за сънливост и чувство за умора.

 

Прогестеронът също така инхибира нормалната функция на гладката мускулна тъкан, което от своя страна води до нуждата от често уриниране. Въпреки че при повечето жени тази нужда се появява по-скоро в третия триместър, на много от тях им се налага да стават поне веднъж на вечер още в първия триместър, за да отидат до тоалетна. Това прекъсва съня и намалява количеството и качеството му.

 

Физически промени

 

Тялото ви претърпява много физически промени по време на първия триместър от бременността. Гърдите ви стават по-големи и е възможно да станат чувствителни. С порастването на корема, може да забележите, че вече не ви е удобно в любимите ви пози за сън, например по корем или по гръб. Тези промени може да възпрепятстват бързото ви и безпроблемно заспиване.

 

За да се справите с този проблем е хубаво да започнете да се учите да спите на лявата си страна през първия триместър. Това е най-добрата позиция за сън, защото подобрява притока на кръв и съответно – хранителни вещества към бебето. Ако започнете да свиквате с тази позиция още в началото на бременността, до третия триместър, вече няма да обръщате внимание и вероятно ще се чувствате комфортно и удобно така.

 

Четете още: Добър сън по време на бременност

 

Медицински състояния

 

Физическите промени по време на бременността, могат да доведат до състояния, пречещи на съня. Много жени изпитват гадене по време на първия триместър от бременността. Въпреки че много често то се появява сутрин, определено може да се случи по всяко време на денонощието.

 

Около 25% от бременните жени страдат от синдром на неспокойните крака. Симптомите включват неконтролируемо желание за движение на краката и неприятно усещане. Те се засилват през нощта и могат да предизвикат смущения в съня.

 

При бременните жени се увеличава и честотата на гастроезофагеален рефлукс и киселини в стомаха, които също могат да смутят съня.

 

Четете още: Бременността и уринирането – част 1

 

Съвети

 

Почивката по време на първия триместър е важна за доброто здраве както на майката, така и на бебето. Нарушенията на съня могат да влошат качеството му. За да се преборите с този проблем, опитайте да лягате по-рано или да спите и през деня, за да увеличите количеството сън на денонощие. Поставете нощно осветление в банята, за да избегнете ярката светлина, в случай, че се налага да ставате през нощта, за да уринирате или защото ви се гади. Важно е да си почивате достатъчно по време на бременността. Слушайте тялото си, то само ще ви подскаже от колко точно сън се нуждае.

 

Снимкa: Foter.com

Добави коментар