Отгледайте дете, което обича да чете – част 2

Продължава от: Отгледайте дете, което обича да чете – част 1

 

5. Не спирайте да четете на детето си, дори когато се научи да чете само

 

Четете му до тогава, докато то ви позволява. Това ще задържа вниманието му, докато уменията му се развиват. Освен това ще ви даде много теми за разговори и обсъждане.

 

Много родители се оплакват, че децата им могат да четат, но просто не се интересуват от това. Повечето деца минават през този етап. Обикновено проблемът е следният: детето ви вече може да чете, но все още може да чете само по-прости книжки. Въображението му, от своя страна, жадува за по-интересни книги с развитие, сюжет и по-сложни герои. Тези книги са по-трудни за четене, тъй като имат много думи, които детето ви още не знае и това отвлича вниманието му от историята. За това детето се нуждае от своите родители, които да задържат очарованието му от книгите и да го мотивират да се превърне в опитен читател.

 

Този момент е много деликатен и трябва да отделите допълнително време за четене. Книгите с много картинки вършат добра работа, тъй като задържат вниманието на детето тогава, когато то не разбира думите. Съвсем скоро, с развитието на уменията му, ще се върне и апетитът за книги. Детето ви скоро ще е готово да се справя само с някои не много сложни книги. Това е подходящ момент да го запознаете с поредица книги, в която то ще може бързо да преминава от една книга на друга.

 

6. Дневни ритуали за четене

 

Създайте време за четене, в което на детето ви да му е удобно и уютно. Това може да е идеалният начин да се отпусне и да си почине след училище или да запълни горещините по обяд през лятото. Можете да дадете на детето си и време за четене след лягане. Дори и да ви звучи странно, ще останете изненадани колко мотивирани са децата да четат, ако това ще им позволи да останат до по-късно. Договорете се за половин – един час например.

 

Някои деца обаче, се изморяват толкова през деня, че четенето изисква твърде много усилия вечер. В такива случаи, опитайте се да създадете уютно време за четене докато правите вечерята или след това.

 

Четете още: Как да подобрите уменията за слушане при детето?

 

7. Помогнете на детето си да се справи със следващото ниво

 

Изберете книжка, която детето ви може да прочете, но изберете малко по-сложна, от обикновено, например книжка с повече текст, вместо такава с картинки. Почетете малко заедно, докато не се наложи да отговорите на телефонно обаждане или да започнете да приготвяте вечерята, но не по-малко от ¼ от книгата, така че детето ви да се заинтригува от историята.

 

Когато това се случи, кажете на детето си, че сега си е неговото време за четене и може да продължи само. Това е негов избор. Оставете го да реши дали иска да продължи да чете тази книга или иска нещо друго. Повечето деца, на които историята им е станала интересна, ще искат да продължат да четат тази книжка, за това е важно да изберете книга, която е увлекателна. Но ако се откаже или видите, че се затруднява, следващия път изберете по-лесна книжка.

 

8. Помогнете на детето си да подобри четенето си, като се редувате да четете страница по страница на глас

 

Нормално е по време на четене на глас детето ви да се препъва и да среща затруднения с някои думи. Ако това се случи – просто му помогнете. Не го карайте да изговаря абсолютно всяка дума, ако изпусне някоя от тях – целта ви е да задържите вниманието му върху книгата и сюжета.

 

9. Опитайте с комикси

 

Някои деца напредват с четенето в началото с помощта на комиксите. Те са доста по-лесни за четене, отколкото обикновените книги с текст, тъй като имат повече картинки и за детето е лесно да следи историята, дори да не разбира всички думи.

 

Четете още: Бъдете постоянни във възпитанието

 

10. Не спирайте да четете на детето си

 

Защо ако детето ви вече може да чете само, трябва да се отказвате от този толкова ценен момент, в който се свързвате емоционално и правите нещо толкова хубаво заедно? Защо да спирате да четете заедно, ако това предизвиква дискусии, разговори за ценности и възможности за избор, идеи, препятствия, надежда?

 

Не спирайте, докато детето ви не поиска да го оставите да чете само. То може вече да е на 14-15 г., да чете сложни уроци по физика и биология, но това да не пречи да споделяте забавните моменти от четенето заедно и още по-хубаво, да обсъждате прочетеното.

 

11. Четете

 

Вие сте модел за подражание. Ако детето ви не вижда да четете, защо да го прави то? Покажете му, че вие четете и се интересувате от книги. По време на вечеря обсъдете кой какво е прочел, на кой какво му харесва, отделете време за семейно четене, в което всеки може да се отдели и да потъне в собствен свят.

 

12. Ограничете употребата на технологии

 

Няма начин книгата да се конкурира с телевизора или компютъра, тъй като четенето изисква работа, докато телевизорът например, не изисква нищо. Повечето деца, на които им се дава избор, няма да изберат книгата достатъчно често пред телевизора, че да се превърне четено в навик.

 

Преди да усетите, детето ще развие други навици за релаксация и четенето ще се превърне в нещо, което другите правят, но не и то. Ограничаването на времето за телевизия и стоене пред компютъра, може да е решаващо за насърчаване на ченето.

Добави коментар