Отгледайте дете, което обича да чете – част 1

Забравете идеята за „бебе Айнщайн“. Най-добрият начин да повишите IQ на своето дете е като възпитате в него любов към книгите.

 

Чете ли детето ви всеки ден и то не защото е задължено, а защото само иска, ей така – за забавление? Някои деца го правят и обикновено когато пораснат, те се справят по-добре и по-лесно в академични среди. Добрите резултати в училище се свързват много по-директно с читателските навици на детето, отколкото с други неща.

 

Повечето родители купуват книжки за своите бебета, надявайки се да възпитат в тях любов към четенето. Малко по-късно обаче, в ученическа възраст, повечето деца спират да четат книги, които не са задължителни за училище.

 

Какво се случва? Всъщност навикът да се чете никога не се вкоренява напълно в ранното детство. Бебетата обичат да разлистват книжките и да гледат картинките. Някои деца може дори да се наслаждават на четенето в ранна възраст.

 

Истината е, че за четенето се изисква да се полагат много повече усилия в сравнение с алтернативните методи като гледане на филми, игри на таблет или смартфон и т.н. Това кара четенето да изглежда повече като работа, отколкото като начин на забавление и игра. По тази причина много деца никога не достигат до сладкия момент, в който книгата е нещо много по-интересно и забавно от всичко друго. Какво обаче можете да направите, за да допринесете все пак за това детето ви да се превърне в страстен читател?

 

1. Четете на детето си от най-ранна възраст

 

Започнете да четете на своето дете още в най-ранна възраст и то не само приказки за лека нощ. Купете му книжки като едни от първите му играчки – на пазара вече се предлагат страхотни алтернативи, като платнени книжки, книжки за оцветяване, които могат да се мият, книжки за баня.

 

Не оставяйте книжките на своето дете вкъщи, а ги носете със себе си в чантата с памперсите и храната. Създайте ритуал, чрез който ще започнете да асоциирате четенето с любов, гушкане, гъделичкане и като цяло с хубави емоции.

 

Винаги, когато се нуждаете от малко почивка и време да си отдъхнете, можете да вземете книжката и да почетете на детето си. Не е нужно да се ограничавате само с приказките за лека нощ, може да четете след обяд, след училище, по време на неделното кафе – всяко време може да е подходящо за този ритуал.

 

Четете още: Защо рутината е важна за децата?

 

2. Посещавайте редовно библиотеката

 

Когато детето ви стане на 2 г. може да предпочита четенето повече от всяка друга активност. Използвайте свободното си време да отидете в библиотеката и си изберете книги за четене. Разбира се, възможно е детето ви изобщо да не иска да стои мирно в библиотеката и да слуша приказки, но може и да му е приятно. Преценете сами, спрямо предпочитанията на своя малчуган.

 

Спазвайте ангажиментите си към библиотеката и винаги връщайте книгите на време. Грижете се добре за тях – така учите детето си да уважава книгите и да се отнася добре с тях, да ги пази. Дръжте ги на видно място в дневната, така че винаги да са ви под ръка, когато искате да прочетете нещо ново.

 

Можете предварително да си изготвите списък с книгите, които искате да вземете, за да ви е по-лесно да ги откриете. Обикновено в библиотеките има списъци с най-подходящите книги за определени възрасти. Можете да потърсите интересна поредица за своето дете (в случай, че е по-голямо), така вниманието му ще бъде ангажирано в очакване на следващата книга от любимия му автор.

 

3. Четете на детето си колкото е възможно, повече

 

Може да откриете, че за детето ви е много по-лесно да стои мирно в столчето си и да се храни, докато му четете интересна книжка. Всъщност това отвличане на вниманието, му помага да се съсредоточи и да стои на едно място. Децата обикновено са много по-склонни да се хранят добре и да опитат от ястието, дори то да е ново за тях, ако вие също сте на масата и им четете, отколкото ако ги оставите сами, а вие продължавате да готвите или почиствате кухнята.

 

Не бъркайте обаче четенето с играта на телефона или таблета или гледане на телевизия. Докато слушат как четете, за тях това е по-скоро като радио, а не взиране в екран и несъзнателно поставяне на нещо в устата. Те могат спокойно да се хранят и да слушат гласа ви, като от време на време поглеждат картинките в книжката.

 

Четете още: Как да научите детето си да споделя?

 

4. Не притискайте детето си да се научи да чете

 

Повечето деца се научават да четат чак след като развият определени умения. Вашата цел не е да го научите да изговаря думите на глас, а да развиете любов към книгите – както към картинките, така и към историята. Ако го насилвате, можете да отнемете цялото удоволствие от четенето докато учите детето си да чете. Ако го притискате, то ще се чувства неспособно, задължено и дори глупаво, че не може. Най-лошото е, че това чувство може да му остане и за цял живот.

 

Има много умни деца, които се научават да четата на 7-8 годишна възраст. Не се притеснявайте – не е нужно детето ви да започне да чете на 4, 5 или 6 г. Няма никакви предимства от това да притискате детето си да започне да чете рано. Вие разбира се, не трябва да спирате да го учите, стига то да има желание, важното е да не го притискате, нека то определя темпото.

 

В някои редки случаи, е възможно ако детето ви се затруднява да произнася букви, бърка ги или не може да разпознае дума, която е виждало многократно, да има дислексия. Ако имате подобни опасения, консултирайте се със специалист – логопед за диагностика и ранна интервенция.

 

Продължава на: Отгледайте дете, което обича да чете – част 2

Добави коментар