полово предавани болести, секс, ХИВ, симптоми

Отворете очите си за полово предаваните заболявания – част 1

За жалост случаите на полово предавани болести, включително ХИВ, се увеличават през годините. Ако правите секс без предпазни средства (като презервативи), здравето ви е изложено на риск. Разберете какви са симптомите на полово предаваните заболявания и се грижете за своята безопасност.

 

Най-застрашените от полово предавани болести, са младите хора на възраст под 25 г., вероятно защото те са по-сексуално активни и в много случаи имат полови контакти с повече от един партньор. Освен тях в рискова група попадат хомосексуалните и бисексуалните хора.

 

Според проучване, проведено през 2014 г., сред младите хетеросексуални хора на възраст от 16 до 24 г., немалък процент страдат от:

хламидия

гонорея

генитални брадавици

генитален херпес

 

Проучването установява, че на най-голям риск от ХИВ, са изложени младите хомосексуални мъже. ХИВ все още не е лечимо състояние, за това трябва да сте особено внимателни, когато имате полов акт с партньор, без предпазни средства, особено ако не познавате добре човека.

 

Четете още: Как мога да предотвратя заразяване с полово предавани болести?

 

Без симптоми

 

В случай, че правите секс без презерватив, вероятността да се заразите с полово предавана болест, значително се увеличава. Няма как да разберете само като погледнете, че човекът срещу вас е болен от подобна инфекция или е носител.

 

Тези инфекции не винаги имат някакви симптоми, което означава, че самите вие може изобщо да не разберете, че сте били заразени с полово предавана болест. Например, близо ¼ от хората, заразени с ХИВ, изобщо не знаят, че страдат от това заболяване.

 

В случай, че имате не диагностицирана полово предавана болест, която не лекувате, е много вероятно да предадете инфекцията и на други хора по време на бъдещите си сексуални контакти.

 

Можете да се заразите, ако правите незащитен секс дори само веднъж

 

Нужно е само веднъж да правите секс без предпазни средства с човек, който е носител на полово предавано заболяване като ХИВ, хламидия, генитален херпес и т.н., за да се заразите и вие или да го предадете на друг човек.

 

Колкото повече сексуални партньори имате, толкова по-голям е рискът от това. Това важи независимо от броя на сексуалните партньори, които можете да имате по едно и също време.

 

Четете още: Инкубационният период на полово предаваните болести

 

Къде мога да се изследвам?

 

Ако имате съмнения, че е възможно да имате полово предавана болест, включително ХИВ, или смятате, че може би сте изложени на риск от такава, можете да се тествате в клиника за сексуално здраве. Някои центрове също предлагат подобна услуга. Някои организации също предлагат безплатни изследвания.

 

Ако сте започнали да се срещате с нов човек и ви се иска да не използвате презервативи, препоръчително е и двамата да си направите тест за полово предавани болести. Можете да се консултирате със своя лекар, за да ви насочи той какво точно трябва да направите и къде трябва да отидете.

 

Продължава на: Отворете очите си за полово предаваните заболявания – част 2

Добави коментар