полово предавани болести, инфекции, хламидия, симптоми

Отворете очите си за полово предаваните заболявания – част 2

Продължава от: Отворете очите си за полово предаваните заболявания – част 1

 

Възможни симптоми

 

В много случаи, полово предаваните болести протичат без симптоми, особено в началото. Ако обаче все пак забележите нещо нетипично, което се случва с тялото ви, свържете се със своя лекар и направете необходимите тестове, за да започне адекватно лечение на състоянието си.

 

Някои симптоми, които е възможно да забележите са:

необичайно или миризливо вагинално течение

болка по време на секс

рани или обриви в областта на гениталиите

нередовен менструален цикъл

 

При хора, които може би наскоро са били заразени с ХИВ, могат да се появят следните симптоми:

грипоподобни симптоми, като възпалено гърло и треска

обрив по гръдния кош

умора

гадене

диария

 

Напълно възможно е обаче, да нямате никакви симптоми. В случай, че се съмнявате, имали сте полов акт (или множество такива), без предпазни средства, тествайте се, за да сте сигурни, че сте здрави. Колкото по-рано бъде диагностицирано полово предавано заболяване, толкова по-скоро може да започне лечение. Съответно лечението ще е по-леко, по-бързо и по-успешно.

 

Четете още: 5 мита за полово предаваните болести – част 1

 

Хламидия

 

Хламидията е една от най-често диагностицираните полово предавани инфекции. Повечето хора, заразени с хламидия нямат симптоми и често самите те не знаят, че са заразени. Ако не се лекува, тя може да се разпростран и в други части на тялото, което може да доведе до дългосрочни проблеми със здравето, включително безплодие.

 

Ако сте под 25 г. възраст и правите секс без презервативи, добре е да се тествате. Вече много организации предлагат безплатни изследвания. В случай, че резултатите не са добри, може би ще хванете заболяването в начален стадий и след лечението, ще предотвратите последствията за здравето си.

 

Не се срамувайте

 

Не е необходимо да се срамувате от изследванията за полово предавани болести. Лекарят ще ви зададе въпроси за и сексуалните ви партньори, какви контрацептиви използвате и т.н. Важно е да бъдете искрени и да не се срамувате, тъй като това е важна част от поставянето на диагноза и лекарят ви има нужда от тази информация.

 

В случай, че се срамувате, спомнете си, че хиляди хора страдат от подобни заболявания. Лекарят ви ще ви помогне, предписвайки ви адекватно лечение на проблема.

 

Четете още: Какво са полово предавани болести и какво са полово предавани инфекции?

 

Правилното лечение

 

Повечето полово предавани болести биват лекувани с антибиотици, но за някои заболявания, като ХИВ, лечение няма. Въпреки това, дори ХИВ може да се контролира и да се спре неговото развитие и влошаване. В случай, че резултатите ви са положителни, лекарят ви ще назначи най-подходящото лечение за полово предаваната болест, от която страдате и ще ви даде съвети, как да се предпазите в бъдеще от подобни инфекции.

 

Използването на презервативи е чудесен вариант. Освен това е най-ефективната защита срещу инфекции. Ако имате инфекция, ще трябва да кажете на последните си сексуални партньори (приблизително през последните 6 месеца), колкото и неудобно да се чувствате от това, за да се тестват и те.

Добави коментар