Отбиване на кърмачето

Световните здравни специалисти препоръчват бебетата да се кърмят през първите шест месеца, а през следващите шест, кърменето да се допълва с хранене с твърда храна. След 12 месеца кърменето може да продължи толкова, колкото пожелаят майката и бебето.

 

Естествено отбиване

 

Можете да окуражавате нарастващата независимост на детето, като постепенно започнете да замествате кърмата с друга храна, когато прецените, че детето е готово за това.

 

Отбиване на кърмачето по график

 

Понякога обстоятелствата не Ви позволяват да продължите да кърмите и се налага да започнете отбиване по график. Отбиването не трябва да започва, ако Вие или Вашето бебе сте болни. Ако изцеждате кърма, постепенно намалявайте количеството на изцеденото мляко с всеки изминал ден. Най-добрият начин да накарате Вашето тяло и бебе да се приспособят към отбиването по график е да не кърмите в часовете, в които то най-малко иска да се храни.

 

Заместете кърмата със сухо мляко или твърда храна, подходящи за това време на деня. Продължете да пропускате това хранене всеки ден до края на седмицата. Пропускайте по едно хранене на ден всяка седмица, докато намалите кърменето до два или три пъти на ден. Вие и Вашето бебе определяте колко бързо да напредвате с отбиването по тази схема.

 

Бързо отбиване

 

Рязкото отбиване може да причини значително неудобство за Вас и да разстрои Вашето бебе, тъй като то ще загуби познатия източник на близост и комфорт. Свържете се с Вашия лекар за препоръки какво да използвате като заместител на кърмата и да получите съвет как да направите рязкото отбиване по-лесно.

 

Запомнете!

 

Появата на бебе е най-вълнуващата промяна в живота Ви. Първите няколко седмици са наситени с емоции и е възможно да получавате объркващи и противоречиви съвети от доброжелателни приятели и роднини. Вярвайте в себе си и не се колебайте да поискате помощ от акушерка, лекар, специалист по кърмене или други майки, които са кърмили.

 

Материалът е любезно предоставен от:

 

Добави коментар