храна, зеленчук, каша, захранване, мляко

Особености при захранването на бебето

Кои са първите храни за захранване и кои са техните особености?

 

Първите храни са млечно-зеленчуково пюре или млечна каша. Те трябва да са еднокомпонентни, т.е. да съдържат един вид зеленчук или зърнена култура (например картофeно пюре или оризова каша) с добавена кърма или мляко.

 

Картофът е предпочитания първи зеленчук, защото е достатъчно хранителен, позволява фино пасиране, а освен това е основен зеленчук в българската кухня. Към него може да се добави и морков. Оризовата каша е предпочитана за първата каша, защото не съдържа глутен.

 

Колко време се изисква за въвеждане на нова храна?

 

Въвеждането на първата захранваща храна изисква около 2 седмици. През първите 7 дни постепенно се увеличава количеството храна, като се започва с 2-3 лъжички през първия ден, с увеличаване с около 3-4 лъжички дневно, като след храненето детето се дохранва с кърма (мляко). След достигане на пълната порция от около 130 г към 14-ия ден вече не се дохранва с мляко, а към пюрето се добавя около 30 мл кърма или мляко.

 

храна, зеленчук, каша, захранване, мляко

 

Когато детето вече приема добре един вид зеленчуково пюре и каша, допълнителното им разнообразяване може да става по-бързо. Важно е промените да са през не по-малко от 5 дни, за да се отчетат евентуални неблагоприятни реакции към нововъведената храна.

 

Какво да се гледа, когато се избира първото зеленчуково пюре?

 

Зеленчуковите пюрета се различават в зависимост от съдържащите се в тях зеленчуци. До края на първата година към всяко пюре, което съдържа само зеленчуци, трябва да се добавя мляко.

 

Вижте още: Хранителен план през първите няколко години

 

Първото млечно-зеленчуково пюре следва да съдържа един, максимално два вида зеленчуци (картоф или картоф и морков). Към зеленчуковото пюре се добавя допълнително 30-50 мл мляко, от това с което се храни детето. Проверява се срокът на годност на продукта, както и наличието на надпис, указващ,  че е за кърмачета на възраст от 4 до 6 месеца.

 

В партньорство с:

Добави коментар