безплодие, овулация, яйцеклетка, сперматозоиди

Основни факти за безплодието

Симптоми на безплодие

 

В случай, че се опитвате да си направите бебе, но в продължение на 1 г. опитите ви не са увенчани с успех, препоръчително е да се консултирате с лекар. Това е основен сигнал за репродуктивни проблеми или безплодие.

 

Ако жената е на възраст над 35 г. не чакайте 1 г. Ако след 6 месеца опити все още нямате успех или менструалният цикъл на жената не е редовен, потърсете лекарско мнение възможно най-скоро. Не забравяйте, че мъжът също трябва да бъде изследван и диагностициран. Мъжкото безплодие е също толкова често срещано, колкото е и женското.

 

безплодие, овулация, яйцеклетка, сперматозоиди

 

Женски фактор

 

За жалост, в 40% от случаите на безплодие, жената е диагностицирана с проблем като например:

нередовна овулация (освобождаване на узряла яйцеклетка)

запушване на маточните тръби – сперматозоидите не могат да достигнат до яйцеклетката

аномалии на шийката на матката или на самата матка

 

Мъжки фактор

 

В близо 40% от случаите на безплодие, причината за това е в мъжкия фактор. Най-често срещаните проблеми за мъжкия стерилитет са:

малко на брой сперматозоиди

лоша подвижност или липса на такава, на сперматозоидите

малоформации на сперматозоидите

запушени семепроводи

 

Четете още: Митове и факти за безплодието

 

Следене на овулацията

 

В някои случаи, неподходящият момент може да се окаже основна пречка за забременяването. Иначе казано, за да разберете кога сте в овулация и да определите най-подходящото време за секс, можете да използвате не само календар, следящ менструалния ви цикъл, а и тестове за овулация.

 

безплодие, овулация, яйцеклетка, сперматозоиди

 

Тези тестове засичат хормоните промени, които се появяват от 12 до 36 ч. преди яйчника да освободи узрялата яйцеклетка – настъпването на овулацията. В случай, че тестовете никога не показват положителен резултат, задължително се консултирайте със своя лекар, тъй като това може да е сигнал за нарушена овулация. Нередовната овулация е причина за близо 1/3 от всички случаи на безплодие.

 

След провеждане на необходимите тестове и диагностициране на проблема, стоящ между вас и бъдещото ви бебе, специалистът по репродуктивно здраве, ще ви препоръча най-адекватните мерки, които могат да се вземат.

 

Четете още: Вторично безплодие – част 1

 

В много случаи, малки промени в начина на живот, могат да доведат до добри резултати. Възможно е да се наложи да направите някои интервенции или да приемате известно време лекарства. Трябва да знаете, че в наши дни са на лице и методи като ин витро оплождане или инсеминация, които предлагат доста добри шансове за двойки, които не могат да създадат поколение поради една или друга причина. Лекарят ви ще предложи най-адекватното за вас лечение.

Добави коментар