Основни етапи на раждането

Раждането се дели на няколко етапа. Ако майката е избрала да роди без медикаменти, тя ще премине през някои обичайни емоционални и физически промени, докато получи пълно 10-сантиметрово разкритие, за да изтласка бебето навън.

Етап 1

• Латентна фаза – от 0 до 4 см разкритие

През латентната фаза родилката се владее най-добре. Контракциите са болезнени, но поносими и тя е в състояние да се отпуска между тях.

• Активна фаза – от около 4 см до пълно разкритие

При активната фаза контракциите са по-чести и силни. В повечето случаи родилките трудно се отпускат и се нуждаят от човек, който да им помага да се концентрират. Ако е възможно, може да се приложи водна терапия или душ – те се отразяват много добре. Много жени се чувстват добре и докато се разхождат наоколо.

• Преход – 8-9 см разкритие, понякога и по-малко

Четете още: Как дишането помага по време на раждане?

Преходът идва точно преди да стане време за напъване. Ако раждането е много ускорено, може да има наличие на преход при 5-6 см, но обикновено започва при 8-9 см. Преходът е най-голямото емоционално предизвикателство на раждането, но за щастие е и най-кратката фаза. Често се характеризира с паника и отчаяние. Много жени имат чувството, че не могат да се справят и пожелават упойка.

Етап 2

• Напъване

Родилката вече има пълно разкритие и усеща нужда от напъване. В повечето случаи тя изпитва облекчение и известно удоволствие от новата си по-активна роля в процеса. Някои жени усещат болка докато главата на бебето излиза, но се утешават с мисълта, че скоро ще могат да го прегърнат.

• Раждане

Чувствата, които изпитват родилките в момента на раждане са неописуеми. На моменти те мислят само за изтощението си и за това колко искат всичко да свърши, но най-неочаквано стресът изчезва и бебето вече се е появило.

Четете още: Даже не ни се вярва, че раждането е минало…

Етап 3

• Излизане на плацентата

Няколко минути след като се роди бебето, тялото изхвърля и плацентата. Това обикновено става лесно и безболезнено.

С помощта на медицицинските сестри от Медицински колеж – гр. Пловдив

Добави коментар