Осиновяване – от къде да започна?

В някой момент от живота си, може да решите, че искате да разширите семейството си. Дори и вече да имате деца, може да стигнете до извода, че осиновяването на друго дете е най-правилното нещо за вас.

 

За всички двойки, които имат трудности със зачеването, осиновяването е един от първите варианти, които им се предлагат, преди да започнат какъвто и да е вид лечение на безплодието. Въпреки всичко, много двойки решават да осиновят дете, независимо дали имат шанс да имат биологически свое или не.

 

Както при всяко „пътуване” е важна първата крачка, която ще направите по пътя на осиновяването. От къде да започнете? От какво се нуждаете, за да отворите вратите на дома си и на сърцето си за дете, което сте решили да направите свое. Как да подготвите себе си и семейството си за промяната?

 

Вие сте решили да осиновите дете. Сега какво да направите?

 

Разбира се, първо трябва да съгласувате всичко с партньора си. Бъдете сигурни, че и двамата разбирате как живота ви ще се промени и ако още нямате други деца, как нуждите на детето ще се отразят върху всяко ваше решение докато то достигне до зряла възраст.

 

Трябва да сте сигурни, че сте в състояние да удовлетворите всички материални и емоционални нужди на това ново дете.

 

Говорете за очакванията си със семейството и близките си, относно решението да предприемете тази стъпка. Тяхната подкрепа във възходите и паденията по време на осиновяването ще ви бъдат необходими, за да поддържат духа ви.

 

Ако вече сте решили да осиновите дете, то въпросът който остава е – от къде?

 

Може да започнете процеса, като посетите някоя агенция по осиновяване и адвокат, който е запознат с процедурите по осиновяване и приемната грижа. Бъдете подготвени и с финансовите разходи по процеса.

 

Заедно с партньора си, представете намерението си да осиновите дете пред агенцията. Ако тя приеме кандидатурата ви, ще бъде проведено проучване за стабилността и сигурността на средата в дома ви и вашият брак.

 

Много по-лесно е семейство да осинови дете, отколкото само едно лице. Това е така, защото повечето агенции смятат, че двама родители, биха осигурили по-добър живот на детето и по-подходяща среда в дома. Ето, защо агенциите може да изискват да имате брак.

 

След като проучването на дома е приключило, те ще започнат с процеса за намиране на подходящото дете. След като откриете детето, което е подходящо за вас, тогава ще се срещнете със социалният работник. Ще научите повече за детето и вие заедно с партньора си ще решите дали това дете е подходящо за семейството ви.  Може да обсъдите със социалният работник, как най-добре може да отговорите на нуждите на детето.

 

Когато социалният работник ви предстви, вие ще можете да посещавате детето. В началото в присъствието на социален работник, но после ще можете да го виждате и самостоятелно.  Дете на 7 или повече години ще може да докладва за чувствата и впечатленията, които има към вас. Което ще повлияе и на преценката на социалните работници.

 

През първите 6 месеца, детето ще може да се премести в дома ви, но през определен период работник ще ви посещава, за да види как се адаптира детето към семейството ви. Ако то е щастливо и е обградено от любяща обстановка, стабилна среда, то в края на 6-те месеца процесът по осиновяването може да продължи, за да може по съдебен път детето да се превърне в законен член на семейството.

 

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

 

 

Добави коментар