Осем изненадващи ползи за здравето от секса

Разбира се сексът е здравословен, но знаете ли че добрият сексуален живот може да има специфични ползи за здравето? Как сексът влияе на вашето здраве?

 

Сексът ви прави по-слаби

 

Тренировките не работят? Не захвърляйте неблагодарно своята тернировка, но не забравяйте, че сексът също се брои за упражнение, въпреки, че не се прави във фитнес залите. Сексът изгаря между 75 и 150 калории за половин час. Това го равнява с други дейности като йога, танци или ходене.

 

Бонус: Сексът може да помогне на мускулите да останат тонизирани. Сексуалната възбуда и оргазъм освобождават хормона тестостерон, който наред с други неща е необходим за изграждането и поддържането на костите и тонуса на мускулната тъкан.

 

Сексът може да подобри работата на сърцето

 

Вие вероятно вече сте наясно, че болестите на сърцето са една от  най-честите причини за смърт. Здравословното хранене и поддържането на нисък холестерол е чудесен начин да запазите здравето си, но също така и сексът е полезен. Сексът повишава сърдечният ритъм и притока на кръв.

 

секс, ползи

 

Сексът подобрява съня

 

Какво правите за добър сън? Когато чаят от лайка и други методи не помагат, сексът може да се справи с това, особено ако причината за проблемите със съня е стрес и тревожност. Хората, които често правят секс се справят със стреса по-лесно. Дълбоката релаксация, която следва обикновено след женския оргазъм или мъжката еякулация може да е един от начините да се отпуснете напълно.

 

Четете още: Сексът тренировка ли е?

 

Сексът стимулира имунната система

 

С всички опасности от грип и настинки, борбата с микробите може да е целодневна. Изненадващо, но има едно нещо, което може да направите в спалнята, за да запазите имунната си система силна. Хора, които правят секс веднъж или два пъти седмично показват по-високи нива на антитела, наречени имуноглобулин А, който е известен с това, че стимулира имунната система. Така, че нека това се превърне в нов ритуал за зимния сезон: Измийте ръцете си и направете среща с любимия в спалнята си – правете го често.

 

Сексът може да подобри психичното здраве

 

Кой е най-бързият начин да подобрите настроението си, да се преборите с депресията и тревожността? – Сексът – той подобрява психичното здраве, чрез изграждане на близост и намаляване на стреса. Компонент за намаляване на стреса е намаляването на веществото кортизол у човек, като по този начин се намалява кръвното налягане, хипергликемията и повишената киселинност в областта на корема.

 

секс, възбуда, ползи

 

Сексът намалява болката

 

Чрез сексуална възбуда се отделя хормона окситоцин в тялото, което от своя страна води до освобождаване на ендорфини. Благодарение на тези вещества секса действа като мощен аналгетик.

 

Четете още: Психологическите ползи от секса

 

Може да ви помогне да контролирате пикочния мехур

 

Може да звучи странно, но сексът може да ви помогне да намалите инконтиенцията. Сексолозите отдавна препоръчват жените да правят упражненията на Кегел – огъване на мускулите на таза през целия ден, но това се случва и по време на секс. Внимателното огъване и стягане на мускулите на таза е същото, като да се опитате да спрете потока на урината. Задръжте 3 секунди и отпуснете.  

 

Може да подобри състоянието на кожата ви

 

Сексът може ли да ви направи по-красиви? Това звучи пресилено, но правенето на секс освобождава основна съставка в организма, която е добра за всякакви неща, включително за подобряването състоянието на кожата. По време на секс организма произвежда дехидроепиандростерон, той стимулира имунната система и дори намалява депресията. По евтино е от нощен крем.

 

Снимки: imagerymajestic, photostock FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар