Орален секс – новото лице на сифилиса

Сифилисът лесно се разпространява, чрез орален секс. Повечето хора не мислят, че той е част от нещата, които излагат на голям риск от заразяване със сифилис, но всъщност това е основната причина за големият брой заболели от тази инфекция.

 

Болезнените начални рани, свързани с първичния сифилис и свързаните перонални лезии от вторичния сифилис могат лесно да бъдат пропуснати в устата. Освен това дори класическият обрив от вторичния сифилис по тялото, дланите и стъпалата може да бъде коварен. Това, съчетано с лиспата на скрининг на лицата с висок риск, определено помага за разспространението.

 

Четете още: Орален секс и полово предавани болести

 

орален секс, сифилис, полово предавана болест

 

Сифилисът може да се превърне в сериозен здравословен проблем и е важно да вземете превантивни мерки, за да се предпазите. Такива мерки включват използването на презерватив за орален секс, както и практикуването на безопасен секс като цяло.

 

Четете още: Полово предавани болести по време на бременността

 

Неоткрит и нелекуван, сифилисът може да увеличи риска от ХИВ и да доведе до системни здравословни проблеми. Също така особено внимание трябва да обърнат бременните, защото инфекцията по време на бременност може да доведе до вроден сифилис, засягащ новороденото. Налице е увеличение на случаите с вроден сифилис през последните години, като състоянието може да е фатално за детето ако не се хване и не се лекува своенвременно.

 

Снимки: Michal Marcol, marin FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар