Орален секс и полово предавани болести

Много малко хора правят секс само по един начин. В действителност повечето от нас включват много сексуални дейности в една сексуална среща. Това прави трудно да се определи колко от предаваните по полов път болести се предават само по един начин. Знаем, че много от тях се предават и чрез орален секс като: хламидия, гонорея, херпес, ХИВ, Човешки папилома вирус, сифилис, гъбична инфекция. Ето някои от най-често предаваните болести по полов път и какви са рисковете да се заразите чрез орален секс.

 

Хламидии и орален секс

Оралният секс не се счита за основната причина за хламидиите, но той също е рискован. Ако влагалището, шийката на матката, ануса, пениса или устата са в контакт със заразени секрети и течности, то предаването на болестта е възможно.

 

Гонорея

Гонореята може да се предава по време на орален секс. Не е нужна еякулация за да бъдете заразени. Гонореята оцелява и в гърлото и инфекцията предадена чрез орален секс е доста често срещано явление.

 

Херпес

Херпесът може да се предава чрез кожата при контакт с друга кожа, така че рисковете по време на орален секс са ясни. Важно е да се помни, че предаването на болестта може да се случи дори и ако вие или вашият партньор нямате видими рани. Може да сте заразени с херпес и да не го знаете.

 

ХИВ

Въпреки, че рискът се счита за нисък, са документирани случаи на предаване на ХИВ по време на орален секс чрез сперма, вагинален секрет или кръв. ХИВ не се предава чрез слюнка и страстното целуване се счита за безопасно сексуално поведение. Налице са случаи за предаване на болеста чрез орален секс – фелацио (орален секс на мъж) или кунилигус (орален секс на жена).

 

Орален секс и полово предавани болести

 

Човешки папилома вирус

Човешки папилома вирус се отделя на повърхността на брадавиците и каквато и да е форма на директен физически контакт може да доведе до заразяване. Има изследователи които твърдят, че има връзка между оралния секс, ЧПВ и рак на гърлото.

 

Сифилис

Оралният секс се счита за ефективен начин за предаване от тази болест. Предаването на сифилис обикновено се случва по време на вагинален, анален или орален секс, когато сифилистичните рани се свържат с леко ужулена кожа или лигавица.

 

Гъбични инфекции

Има доказателства, които показват, че жени, които имат повтарящи се инфекции могат да бъдат заразени, чрез практикуване на орален секс. Оралният секс с някой, който има гъбична инфекция може да доведе до кандидоза, която е гъбична инфекция в гърлото. Устния контакт с гъбичната инфекция няма да зарази вагината ви, защото тя ще бъде убита в храносмилателната ви система.

 

Съвети за безопасен орален секс

 

Използването на бариерни методи, включително презервативи е най-добрият начин да се предпазите от полово предавани болести и да направите оралният секс безопасен.

 

Ако един мъж еякулира по време на орален секс в или около устата на партньорката си или ако еякулата попадне в очите й, то значително се увеличава риска от заразяване с болести предавани по полов път, ако той е заразен с такива.

 

Много често заразяване става и когато дори не е очевидна обмяната на телесни течности.

 

Снимки: luigi diamante, photostock FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар