Опитвате се за забременеете? Отървете се от излишните килограми преди това

Планирате да имате дете? Има много неща, които трябва да вземете под внимание. И тук не говорим само за неща от типа дали ще имате необходимите финанси за отглеждането на детето или дали в домът ви ще има достатъчно място. Трябва да се запитате: „Достатъчно здрава ли съм?“.

 

В идеалния случай трябва да сте във възможно най-добрата си форма, когато се опитвате да заченете. Ако имате наднормено тегло, лекарите ще ви посъветват ако е възможно да отслабнете, преди да заченете. Наднорменото тегло по време на бременността може да повиши риска за здравето както при вас, така и при вашето бебе.

 

По начало наднорменото тегло затруднява зачеването. Освен това то се свързва с редица възможни усложнения по време на бременността, включително спонтанен аборт, раждането на мъртво дете и развитието на вродени дефекти, като спина бифида. То се свързва и с развитието на различни проблеми, като гестационен диабет или високо кръвно налягане (прееклампсия).

По-притеснителен е ефектът, който наднорменото тегло на майката оказва върху бебето. Възможно е то да доведе до затлъстяване на детето или развитието на диабет в детска възраст.

 

Колко килограма трябва да сваля?

 

Трябва да свалите толкова килограми, колкото ще ви помогнат да постигнете здравословно тегло. Но ако не успеете, имайте предвид, че дори свалянето на част от килограмите, може да помогне. Например, ако целта ви е да свалите 20 кг, свалянето на 10 от тях ще има положителен ефект.

 

Вижте още: 5 начина, по които затлъстяването засяга плодовитостта

 

Най-добрият начин да се преборите с излишните килограми е изпитаният метод с комбинацията от диета и упражнения. Ако изпитвате затруднения, можете да потърсите помощ в лицето на диетолог и личен треньор.

 

Какво да правите, ако сте с наднормено тегло и вече сте забременели?

 

Дори да сте с наднормено тегло, и вече сте забременели, можете да родите здраво бебе. Можете да се възползвате от следните съвети:

• Следете наддаването на тегло

 

Не се опитвайте да сваляте килограми, докато сте бременни. Вместо това се опитайте да ограничите наддаването на тегло. Ако сте с наднормено тегло, т.е. индексът ви на телесна маса е от 25 до 29,9, по време на бременността не трябва да наддавате повече от 12 кг. Ако индексът ви на телесна маса е 30 или повече, ограничете наддаването до 9 кг.

 

Вижте още: Мога ли да забременея, ако…

 

• Бъдете активни

 

Не се залежавайте вкъщи. Ако не сте спортували преди да забременеете, започнете с 30 минутна ежедневна разходка.

 

• Хранете се здравословно

 

Хапвайте храни от всички хранителни групи, за да си осигурите всички необходими хранителни вещества.

Добави коментар