Опасно топло: Симптоми на дехидратация

Едни от най-големите рискове през големите жеги, най-вече за възрастните хора, бременните жени и децата, са дехидратацията и производните ѝ – умора, мускулен тремор и леки припадъци.

 

Експертите препоръчват пиенето на голямо количество течности през целия ден. По този начин организмът ви ще си набави изгубената чрез потенето вода.

 

Дори малката липса на течности в организма ни може да ни навреди. Ако нивото на течностите се намали само с 2%, кръвта ни става по-гъста и започваме да усещаме умора, главоболие и губим концентрация.

 

Ако нивото на водата, което приемаме е с 5% по-малко от това, което изхвърля организмът ни, започваме да усещаме чести мускулни тремори, световъртеж и ускоряване на пулса. При 7% разлика, губим съзнание, а 20% биха застрашили живота ни и могат да доведат до сериозни последствия.

 

Как да разберем дали сме добре хидратирани?

 

Първият симптом на дехидратация със сигурност е жаждата. Тя се появява при разлика от 0,5% между изхвърлената и приетата от организма вода. Наблюдавайте и другите сигнали, които тялото ви изпраща – умора, по-рядко уриниране или по-тъмен цвят на урината.

 

Четете още: 5 трика да пиете повече вода ежедневно

 

През лятото е препоръчително постоянно да се приемат течности, независимо дали усещате жажда. В най-голяма опасност са бременните, децата и възрастните хора.

 

Колко вода трябва да пия?

 

За да можете да пресметнете приблизително колко вода трябва да пиете на ден, е нужно да обърнете внимание на 5 важни фактора:

 

температурата на тялото

теглото

интензивността на натоварването ви през деня

влажността на въздуха

качеството на храната, която изяждате.

 

Стратегии за избягване на дехидратацията

 

Препоръчително е:

 

да пиете поне 500 мл вода преди да излезете навън

да прецените какво да облечете, в зависимост от температурата и влажността навън

да пиете вода поне веднъж на всеки час

желателно е да мокрите лицето и тялото си с леко навлажнена кърпичка винаги, когато ви е горещо (по този начин ще намалите и потенето).

 

Четете още: 7 храни за добро хидратиране

 

Децата имат нужда да приемат двойно повече течности от възрастните: около 2 – 2,5 л на ден. Това важи най-вече ако прекарват много време на открито.

 

Предпочитаната напитка от вас през лятото трябва да е водата. Тя се справя най-добре и най-бързо с утоляването на жаждата и хидратацията на организма.

 

Възрастните хора нямат навика да пият много течности и това, особено през лятото, е много голям проблем. Ако имате възможност да сте на близо около тях е добре да им напомняте да пият повече вода и други течности.

 

Минералната вода, освен че помага на организма с хидратацията, е богата на калций, магнезий и калий. Можете да редувате минерална и изворна вода в последователни дни, за да не претоварите организма си с повече минерали, отколкото е необходимо.

Добави коментар